Kali Ini Saya Sokong Pemuda UMNO

30 07 2010

Kerajaan baru baru ini telah memberi lampu hijau untuk para guru menyertai politik. Idea ini walaupun nampak baik, namun ia ditafsir berbeza beza oleh ahli politik dan juga rakyat bawahan.

Ada yang melihat polisi baru ini sebagai taktik kerajaan untuk memerangkap guru guru yang menjadi penyokong pembangkang.Sebabnya saya dimaklumkan sesiapa yang ingin berhasrat aktif dalam parti politik,beliau mestilah menghantar surat permohonan kepada pihak atasan (kalau tak silap jabatan setia usaha negara).

Bagi penyokong UMNO mungkin tidak ada masalah. Selama ini mereka relaks ja. maybe dengan kebenaran kali ini orang orang UMNO disekolah sekolah akan lebih agresif. Yang tak sedapnya penyokong pembangkang la. Adakah mereka patut minta izin melalui saluran baru ini atau teruskan aktif secara diam diam.

Mana lah tau Kerajaan nak perangkap. Tak pasal pasal kena tukar ke pedalaman.

Ramai pihak kini meminta kerajaan membenarkan bukan hanya guru untuk berpolitik, tapi juga seluruh kaki tangan kerajaan. Cadangan ini banyak disuarakan oleh pemimpin pemimpin Pakatan Rakyat.Dan yang paling menarik hari ini saya terbaca satu berita bahawa, Khairy selaku Pemuda UMNO Malaysia telah meminta kerajaan supaya membenarkan juga mahasiswa dan pensyarah untuk aktif berpolitik.

Saya sokong idea pemuda UMNO ini!!!

KUALA LUMPUR, 30 Julai — Pergerakan Pemuda Umno berharap kerajaan turut memberi kebenaran kepada pensyarah dan juga mahasiswa untuk melibatkan diri dalam politik seperti mana yang diberi kepada guru.

Ketuanya Khairy Jamaluddin berkata langkah itu boleh melahirkan barisan pemimpin politik yang terbaik.

Sudah tiba masa Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU) dipinda bagi membolehkan pelajar dan pensyarah melibatkan diri dengan politik, katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco pergerakan itu, di sini hari ini.

Beliau yang menyambut baik keputusan membenarkan guru aktif di dalam politik juga bersetuju dengan syarat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak agar golongan itu tidak membawa fahaman politik ke dalam bilik darjah.

Pada Selasa lepas Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan mengumumkan bermula 1 Ogos ini pegawai perkhidmatan pendidikan siswazah Gred DG41 hingga DG48 dibenarkan bertanding, dilantik atau memegang sebarang jawatan dalam parti politik. — Bernama

Advertisements




Tanda tanda UMNO Hilang Kuasa Pada PRU ke-13 Semakin Ketara

18 07 2010

Hari ini akhbar pro-UMNO paling  popular (Utusan Melayu) telah dengan nyata dan terang mengungkapkan betapa mustahaknya PAS untuk bersatu dengan UMNO sebelum tibanya pilihanraya umum yang ke-13 tidak lama lagi.Belum reda lagi isu Naib Presiden UMNO menuduh PAS parti sesat,tiba tiba saja UMNO buat u-turn dan nak bergabung pula???tak ke gila babi tu (petik kata2 ustaz ismail kamus)

Mufti Perak yang kita kenali berkata, *orang melayu* bakal hilang kuasa politik pada PRU akan datang sekiranya PAS dan UMNO tidak bersatu. Benarkah begitu?

Saya selaku pemerhati politik dari jauh melihat isu ini dari satu sudut berbeza dari mufti Perak tersebut.Saya tidak bersetuju orang melayu bakal hilang kuasa. Tetapi saya pasti yang akan hilang kuasa ialah UMNO.

UMNO dilihat tidak pernah berputus asa untuk memujuk rayu PAS untuk bermuzakarah sejak tamat PRU ke-12 lagi. Gigi UMNO nampak lebih lembut dari lidahnya.Sudah beberapa kali UMNO bising bising untuk bermuzakarah dengan PAS.

Adakah pipi UMNO sudah begitu tebal?tidak malukah UMNO?Bukankah PAS telah berulang kali menyatakan ia akan setia bersama Pakatan Rakyat?PAS ternyata telah serik bersama UMNO. UMNO dulu pernah khianat PAS. PAS ditendang keluar  dari Barisan Nasional di zaman 70-an.

Saya nampak UMNO tidak pernah ikhlas untuk bersama PAS. PAS sekadar talian hayat bagi UMNO yang kian ditolak rakyat Malaysia. Tatkala mereka lemah mereka cari PAS,pujuk rayu PAS. Apa UMNO buat bila mereka kuat?Adakah kedengaran UMNO mahu bersama PAS?

Jelas sekali UMNO memperkuda isu melayu untuk survival politik mereka. Mereka membawa persepsi kononnya politik melayu akan hilang. Yang sebenarnya akan hilang ialah politik UMNO. Hayat politik pemimpin UMNO lah sebenarnya yang kian terancam.

Ikhlaskah UMNO?Kenapa hanya PAS sahaja yang dijemput? Kenapa tidak Anwar Ibrahim dan PKR?Jelas sekali ada udang disebalik batu.Bagi saya UMNO tidak pernah ikhlas untuk bersama PAS. Bukankah Nik Aziz dengan jelas berkata PAS bersedia bersatu dengan UMNO dengan syarat ubah dasar perkaumannya? Kenapa UMNO tak mahu ubah?

Pada pendapat saya, UMNO sedang berada dalam kebimbangan yang amat dahsyat. Perpaduan parti parti pembangkang dalam Pakatan Rakyat dilihat sangat utuh. Tambahan pula populariti mereka semakin hari semakin kuat.

Ini menggusarkan UMNO dan Barisan Nasional. Justeru mereka akan cuba menggugat dengan apa saja cara untuk memecah belahkan ikatan PAS-DAP-PKR.Cuba teliti ucapan ucapan Najib dan Muhyidin pada mesyuarat agung umno di seluruh negara baru baru ini.  Berkali kali Muhyidin mengingatkan ahli UMNO betapa pembangkang waktu ini bukan setakat saingan buat UMNO tapi satu ancaman.

Muhyidin meraskan proses perubahan UMNO berjalan perlahan.Berkali kali ia meminta ahli UMNO untuk mempercepat perubahan persepsi buruk rakyat terhadap UMNO. Muhyidin juga membayangkan suasana politik negara kini sudah berubah semenjak kekalahan mengejut Barisan Nasional pada PRU ke-12 dua tahun lepas.

Oleh sebab inilah UMNO akan buat apa saja untuk memusnahkan pembangkang.Pakatan Rakyat dibedil hampir setiap hari.Pada satu ketika DAP akan diserang hebat. Bila tidak berjaya di belasah pula PAS cukup cukup. PKR pula dilanyak hampir setiap hari.Serangan ke atas Anwar pulak sudah tidak terkira banyaknya.

Inilah dia politik bankrap.rakyat khususnya orang melayu usah tertipu dengan permainan ini. Cukup cukuplah kita semua dipermainkan.Berilah Pakatan Rakyat peluang untuk mentadbir negara. Beranilah melakukan perubahan demi masa depan Malaysia yang lebih baik.

Malaysia Maju,Bersih dan Berkebajikan.





Musim Ahli UMNO Pula Lompat Masuk Pakatan

13 07 2010

Ihsan : Malaysiakini

Bekas ketua Umno Jelutong Datuk Abdul Rashid Ismail berkata parti Melayu itu tidak mungkin dapat terus berkuasa jika ia gagal menangani masalah-masalahnya. Beliau juga menasihatkan ahli-ahli bahagian bahawa tidak salah bagi melompat ke parti lain jika tidak berpuas hati.

Bahagian Umno Jelutong yang tercalar akibat pergeseran dalaman mengadakan mesyuarat agung tahunannya di Pulau Pinang, malam semalam dan tanpa menyangka mendapat sokongan daripada bekas pengerusinya yang kini adalah ahli seumumr hidup Umno dan terbabit dengan kerja-kerja NGO sejak persaraanya.

Abdul Rashid adalah ketua bahagian sebelum 2004 dan secara kontroversial digantung atas dakwaan politik wang tetapi menafikan perkara itu yang dikatakannya tidak berasas.

Sesudah digantung, beliau menjalani zaman yang mencabar apabila isterinya, Khatijah Zainuddin dibunuh di Jelutong pada April 2000.

Malam semalam, Abdul Rashid membuat pendedahan bahawa dia sanggup menyokong ahli-ahli seperjuangannya dari belakang.

“Apabila saya mendengar cerita sedih berhubung kepimpinan negeri yang membelakangkan perlembagaan (dengan menutup 17 cawangan Umno Jelutong), saya fikir saya perlu terbabit semula,” katanya.

Bagaimanapun, beliau menolak cadangan yang beliau akan memegang jawatan kanan parti itu.

Abdul Rashid menggesa ahli-ahli yang tidak berpuas hati supaya terus memprotes dan berani memperjuangkan hak bagi memastikan cawangan mereka dihidupkan semula.

Jangan rasa bersalah. Pilihan lain, anda boleh lompat ke parti lain seperti PKR atau PAS – masih ada Pakatan Rakyat. Ia masih boleh diterima kerana anda bukan melompat ke agama lain,” katanya kepada kira-kira 60 anggota yang hadir.

Dilaporkan sebelum itu bahawa Seramai 50 anggota Umno bahagian Jelutong mengumumkan keluar parti kerana kecewa dengan pembubaran 17 cawangan di bahagian itu baru-baru ini.

Berikutan keputusan Umno untuk membubarkan 17 cawangan itu, kesemua cawangan yang terlibat pada 15 Julai lepas telah mendesak MT Umno menarik balik pembubaran tersebut dalam tempoh seminggu.

“Sekiranya MT tidak menghiraukan desakan ini, kami yang mempunyai seramai 4,000 anggota akan menentukan arah mana halatuju politik kami dan tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan mahkamah,” kata bekas Naib Ketua Umno Bahagian Jelutong Syed Hussin Syed Mohamed.

Sebelum ini, Umno bahagian Jelutong mempunyai 42 cawangan dengan keanggotaan seramai 13,102 orang, dan selepas pembubaran itu ia kini mempunyai 25 cawangan.





Mood PRU ke-13 Kian Terasa

12 07 2010

Piala Dunia berakhir sudah. Sepanyol telah menang perlawanan kali ini. Paul situkang ramal telah dengan tepatnya meramal kemenangan Sepanyol dan semua perlawanan lain. Mungkin kebetulan kot sotong ni.Belanda mesti kecewa sebab kalah di saat saat akhir. Tapi nak buat macam mana.Itulah adat resam dalam pertandingan. Ada kalah menangnya.Memandangkan demam bola sudah reda,mari kita sorot berita politik negara kita.

Dalam dua hari ni UMNO begitu sibuk dengan Mesyuarat Agung Tahunannya di setiap Bahagian. Pemimpin pemimpinnya letih kesana dan kemari untuk jadi perasmi. Saya perhati Muhyidin dan Najib serta  yang lain lain tak habis habis bidas Pakatan Rakyat.

Muhyidin selalu berpesan,UMNO mesti bertindak pantas mengubah persepsi rakyat bandar dan luar bandar terhadap Barisan Nasional. Muhyidin kata senario politik telah berubah sejak PRU ke-12 dan ini disulitkan lagi dengan penguasaan Pakatan Rakyat atas beberapa negeri.

Beliau dilaporkan dalam Utusan seperti berikut :

Landskap politik yang berubah sejak pilihan raya umum lalu telah mewujudkan satu corak pemikiran agak kekal di kalangan pengundi, yang mana mereka tidak akan menyokong kerajaan BN lagi“.

Najib pula mintak UMNO jangan syok sendiri. Najib mengingatkan supaya UMNO tidak lingkup sebagai mana lingkupnya parti LDP di Jepun.Najib menggesa pemimpin dan ahli UMNO untuk melunaskan janji pada rakyat dan tidak hanya mendengar keluh kesah ahlinya saja.

Najib dilaporkan berkata

UMNO jangan jadi seperti LDP (Parti Demokratik Liberal) di Jepun yang kalah kerana sikap pemimpin mereka yang berpuak-puak dan syok sendiri,” katanya sambil menyifatkan parti itu ditolak rakyat kerana gagal menyelami cita rasa dan kehendak rakyat.

Shafie Apdal pula ketika merasmikan mesyuarat UMNO di sekitar Selangor berkata UMNO ketinggalan dalam mendaftarkan pengundi baru berbanding DAP. Kata beliau bulan Jun saja, DAP mendaftarkan sekitar 13000 orang manakala UMNO hanya sekirat 7 ribu saja.

PAS pula baru habis retreat di Port Dickson. Retreat itu yang diadakan sebagai mempersiapkan parti menjelang PRU ke-13 menyimpulkan bahawa PAS tidak hilang atau susut peratusan undi melayu dan yang paling penting, PAS telah membulatkan tekadnya untuk merampas 60 kerusi Parlimen pada PRU akan datang.

PRU ke-13 dirasakan semakin hampir disaat UMNO-BN memperhebat serangannya ke atas pemimpin dan parti dalam Pakatan Rakyat. Perlukah kita minta Paul si tukang ramal untuk membuat ramalan siapakah yang bakal ke Putrajaya pada PRU ke-13 akan datang?

sapalah buat gambar ni~





Pembaca Blog Sekalian

28 06 2010

Semenjak meninggalkan UTP dan berhijrah ke Ibu Kota Kuala Lumpur, saya tidak lagi meng *update* blog ini. Saya memohon maaf kepada seluruh pembaca atas apa yang berlaku. Terlalu banyak isu nasional dan isu politik yang berlaku pada ketika ini yang tidak sempat saya ulas di blog ini. Tetapi saya yakin dan percaya saudara sekalian tetap cakna dengan apa yang berlaku.

Saya agak sibuk sedikit sebelum ini.Dan masalah utama adalah tiada internet connection yang mudah di sini. InsyaAllah saya akan kembali aktif menulis selepas ini. Kini saya berada di Kuala Lumpur untuk mencari sesuap nasi sebelum mendapat sebarang pekerjaan tetap.

Nantikan kemunculan saya kelak di blog ini dengan ulasan isu isu politik dan nasional!





Unspinners Says:Nak menang ke PRU? Gugurkan segera Idris Jalang dan Punahsihat tiada jiwa rakyat!

31 05 2010

Diambil 100% dari blog PRO-BN =The Unspinners (http://theunspinners.blogspot.com/)

Di saat kerajaan DS Najib diserang bertalu-talu dengan tindakan seorang Menteri bijak pandai kerajaan Barisan mengusulkan untuk meluluskan lesen perjudian bola sepak piala dunia yang telah diluluskan oleh kabinet, semalam pula seorang lagi Menteri Kerajaan DS Najib mengeluarkan kenyataan yang bangang.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, DS Idris Jala, yang juga CEO “Performance Management And Delivery Unit” (PEMANDU – apakah natang jawatan ini?) telah memberi ceramah di KLCC mengusulkan bahawa Malaysia sebagai sebuah negara yang paling tinggi menerima subsidi di dunia harus mengurangkan pengantungan subsidi kepada Rakyatnya terutama untuk minyak, elektrik dan toll (yang merupakan keperluan asas) untuk menjimatkan defisit dan hutang Kerajaan sebanyak RM103 billion selama 5 tahun.

Siapa ini Idris Jala?

Bekas CEO MAS yang telah dilantik terus menjadi Menteri Penuh Kerajaan DS Najib tanpa perlu menjadi wakil Rakyat. Apa jasanya? Kata orang, dia telah berjaya memulihkan kewangan syarikat penerbangan utama negara dari mengalami kerugian sehinggakan mencatat keuntungan.

Keuntungan? Pergi dah! Yang rakyat tidak tahu, keuntungan yang diperolehi oleh MAS sepanjang pengendaliannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif hanyalah disebabkan penjualan aset-aset di dalam MAS dan bukannya keuntungan operasi.

Kalau setakat hendak jual bangunan-bangunan MAS dan mencatatkan keuntungan sehinggakan membolehkan beliau dilantik sebagai seorang Menteri, saya rasa ada sesuatu yang tidak kena dengan orang yang melantiknya. Elok sangatlah beliau dilantik menjadi CEO Pemandu, lingkup Malaysia.

Semalam, orang yang sama bercakap pula mengenai Malaysia berkemungkinan besar akan menjadi bangkrap menjelang 2019 disebabkan hutangnya berjumlah RM1.158 trillion. Sekiranya hutang-hutang ini hendak dipersalahkan ke atas subsidi-subsidi yang diberikan oleh rakyat seperti subsidi minyak minyak, gas, toll, gula, minyak masak dan sebagainya, saya rasa itu merupakan suatu tindakan yang bangang.

Sejak bilakah subsidi-subsidi ini diwujudkan? Pada zaman DS Najibkah? Tidak! Ia wujud sejak zaman beberapa zaman Perdana Menteri sebelum ini. Kenapakah Kerajaan BN di bawah pimpinan Mantan-Mantan Perdana Menteri sebelum ini (kecuali Tun Abdullah) tidak pernah bersunggut mengenai pemberian subsidi kepada Rakyat? Kenapa baru sekarang hendak dikurangkan atau dihapuskan subsidi yang diberikan kepada Rakyat?

Inikah slogan yang dilaung-laungkan. 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan. Cakap berdegar-degar tetapi tidak lebih sebagai mitos semata-mata.

Betulkah Kerajaan sudah tidak mampu lagi menanggung subsidi disebabkan oleh kekurangan sumber alam negara atau disebabkan oleh ketirisan dan ketidakcekapan di dalam pentadbiran Kerajaan DS Najib?

Betulkah angka RM103 billion defisit dan hutang disebabkan oleh tanggungan subsidi Rakyat atau adakah ini satu helah untuk menipu Rakyat Marhaen supaya tidak memberontak apabila subsidi dihapuskan? Saya setuju kita tidak patut menjadi Rakyat Subsidi, tetapi adakah Kerajaan pasti semua Rakyat “bermain di padang yang sama”?

Tahniah DS Najib.

Usaha dan tingkah laku menteri-menteri Datuk Seri akan memendekkan karier politik anda. Saya tidak mahu bercakap lebih lanjut tetapi saya berani bertaruh (judi sudah dilesenkan kan) Kerajaan DS Najib bakal kehilangan lebih banyak negeri di dalam PRU13 sekirannya idea bodoh DS Idris Jala untuk mengurangkan dan menghapuskan subsidi kepada Rakyat diteruskan. “I bet my life!”.

Bagi saya, biarlah saya memberi peluang kepada satu pihak yang lagi satu kalau Kerajaan DS Najib sudah tidak berupaya mentadbir soal kewangan Negara. Tka gitu?

Sumber: Cucu Tok Selampit

KOMEN: Cara yang Idris Jalang ini lakukan untuk memeranjatkan rakyat dan menyebar survey untuk rakyat setuju saranan kurangkan subsidi. tidak bertanggungjawab! Dia boleh terus kata nak naik-naikkan barang ini dan itu. Memandai-mandai ke dia? Itu bukan tanggungjawab dan kerja dia.

Apa punya Menteri memainkan fear factor dan emosi rakyat? Tahukah dia impak tindakannnya?

Ini adalah perangai manusia kepala b*** hidup mewah dengan masukan pasir dalam periuk nasi orang melalui cara buang kerja pekerja2. Inilah sialan yang tidak ada perasaan ke atas orang lain.

Lahanat tullah ini yang lakukan ethnic cleansing ke atas orang-orang dan pengurus Melayu daam MAS yang diganti budak Cina tidak tahu apa masuk.

Wahai kelabit tak sedar diri kecik2 main dan bergumul dengan babi kelilinag rumah!

Tak sedar ke susahnya saudara mara orang2 Hulu di Sarawak menghadapai kenaikkan barang naik yang melampaui pendapatan mereka? Dahlah taukeh2 balak Sarawak kasi orang gaji tahap kemiskinan? Satu hari kerja cuma RM10-15?

Siapakah yang paling banyak menyebat subsidi kerajaan? Rakyat biasa atau korporat siamang macam engkau? BUat apa kerajaan mesti sibsidikan minyak dan gas bagi kapalterbang untuk mereka beri harga tambang giler punya murah dan untung giler punya banyak?

Mana lagi IPP yang minum sumber tenaga dan mengkayakan tycoon2 terus ke tahap billionaire? Profit mereka sudah tahap riba atau extraordinary profit atau keuntungan yang berlebih2an.

Toll operator yang membina toll dengan subsidi kerajaan dan kemudiannya dpaat traffic guarantee. Lebih dari itu, mereka sebat. Kurang dari itu, mereka menyalak?

Cakap Idris nak menakut2kan rakyat ini nak untuk apa? Pak Lah dahulu hampir kalah kita kerana naikkan minyak. Ini Deris pun nak jadi pengkhianat dari dalam nak jatuhkan BN ke?


Kami tahu Krismis lepas Idris Jala berada atas pentas DAP raikan Merry Chiristmas!!!!

Hai … Dato Najib.

Nak menang ke tidak pilihanraya umum akan datang? New Economic model la? Biasiswa Nasional la? Tutup MECD la? … Tahu tak peratusan pengundi Bumiputera tu berapa banyak? Asyik layan Cina bangsa tamak saja!!???

Carilah Penasihat yang berjiwa Melayu dan isi hati Muslim yang mengasihhani rakyat yang susah.

Bukannya liberalis dari kalangan Cina muallaf dan Melayu liberal tak tahu cakap Melayu. Banyak sangat Penasihat Najib adalah orang Punahsihat yang tidak kasihan pada rakyat.

Global la … kepala hotak! Lebih kepada Goblokal sebenarnya. Asyik kiblat ke barat dan nak terikut2 barat. Fikirlah dan cari jalan! Ini malas berfikir!

Idris Jalang baik digugurkan segera kalau nak menang PRU13!

Kalau Najib tak nak menang, cakap siang2. Tak payah kami bersusah payah!!!!

Posted by The Unspinners at 12:02 PM





Nak ke menang PRU? Rakyat menyampah pemimpin berbaik orang mcm Jho Low

31 05 2010

Luahan hati Blogger pro-BN = Unspinners

Kami penat dok defend serangan-serangan terhadap kerajaan. Pemimpin pula terus buat perangkap untuk jerat kaki sendiri. Benda macam ini kami kena defend ke????

PKR telah mula mengungkit mengenai J Lo.


Maaf salah orang. Taek Jho Low. Gambar dia sedang berparti di New York dengan begitu mewah menyusul.

Berikut adalah sedutan dari blog Aku Pemikir sini mengenai Jho Low.

1. Dalam Kongress PKR di Kota Bharu, Ketua AMK, Shamsul Iskandar membuat satu pendedahan mengenai seorang yang bernama Jho Low yang didakwa beliau sebagai orang dibelakang dalam beberapa projek kerajaan.

2. Jho Low ini disebut beliau seorang anak muda 20-an yang mempunyai hubungan rapat dengan anak PM. Kisah hidup mewah Jho Low ini dipaparkan di dalam akhbar New York Post yang bertarikh 10 November 2009 [klik sini] (Laporan versi Citymail sini)

3. Dalam akhbar Malaymail yang bertarikh 8 November 2009 menyatakan Jho Low ini telah membelanjakan hampir 50-60,000 USD setiap hari dan menetap di apartment yang bernilai USD 100,000 per bulan di Park Imperial , di West 56th Street yang mana di situ juga tinggalnya James Bond, Daniel Craig dan P. Diddy.

4. Akhbar Malaymail juga memberitakan yang Jho Low ini telah ditunjuk untuk menjadi ‘non- independent non-executive director di Bursa Malaysia-listed UBG Bhd’ pada 19 September 2008.[klik sini]

5. Ketua AMK ini pula mendakwa dan cuba untuk mendapatkan penjelasan DS Najib adakah Jho Low ini mendapat projek kerajaan di Kem Sungai Besi yang bernilai RM500 juta. Dan beliau juga mendakwa Jho Low menjadi penasihat kepada Terengganu Investment Autority yang menguruskan wang royalti Terengganu.

6. Pihak Pakatan cuba untuk mengaitkan nama Jho Low yang ceritanya didedahkan oleh akhbar tahun lalu dengan PM kita kerana anak beliau ada hubungan rapat dengan Jho Low. Benar ke?

Maklumat yang dikatakan Shamsul Ketot banyak salah. Dia pun kemungkinan mensensasikan perkara mcam ini.Namun begitu, kenapa kerajaan mahu melibatkan diri dengan karakter yang boleh menimbulkan kecurigaan rakyat terhadap kerajaan. Dulu kita bermasaalah dengan anak2 yang terlalu muda diberi kuasa dan tanggungjawab besar.

Kini masih lagi pula? Jho Low baru budak 20an!!!!

Tak lojik budak mentah boleh dinaikkan begitu saja. Yang membina kepakaran dan pengalaman bertahun2 tu main campak saja? Itu yang disebut2 berlaku dalam Petronas kini!!!!

Orang biasa yang tidak tahu pasti ingat Jho Low adalah kroni Tok Najib. Ini tentu menjatuhkan imej Dato Najib dan memburukkan persepsi orang ramai mengenai Dato Najib dan Rosmah akan dipalit bersama.. Rakyat akan kata macam-macam.

Betul boleh kata PR macam ini dan macam itu. Tapi rakyat akan nampak gambar2 macam ini dan membina persepsi sendiri, Bila mereka dah buat kesimpulan, walaupun salah, bukan senag nak betulkan persepsi dan kesimpulan salah.

Masalaah kerajaan Dato Najib lemah … sangat lemah dalam menjawab, membidas dan bersedia dalam hal public relation. Seolah-olah semua main cakap tanpa memikirkan akibat dan persepsi orang ramai. Jawapan tidak menjawab dan selalu masaalah nak meyakinkan.

Sebelaum buat sesuatu, rancanglah dari segi impak PR. Pre-empt la sesuatu itu.

Lantaklah budak Cina ni. Penting kerajaan BN perlu kekal. Kensel apa saja jawatan dia sampai dia tahu bawa diri dia. Kedudukan dan hati budak ini lebih penting ke dari mempertahankan kerajaan BN?