Bible Melayu Satu Ancaman?

18 03 2011

Salam Sejahtera semua.

Kita semua sedia maklum isu ini isu sensitif dan sedang menjadi polemik dalam negara. Tidak perlulah saya ulang kembali kronologi isu ini. Yang penting orang kristian menerusi pihak gereja memang tengah hangin dengan Kerajaan Malaysia (Baca: Kementrian Dalam Negeri) dalam menangani kitab suci agama mereka.

Dipihak Kristian mereka rasa terhina kerana Bible versi Melayu diperlakukan seolah olah bahan yang berbahaya. Di pihak Islam,ada yang menyuarakan kebimbangan dengan Bible Melayu ini. Persoalannya adakah Bible Berbahasa Melayu ini satu ancaman kepada akidah umat Islam di Malaysia?

Saya berpandangan Kita umat Islam perlu lebih terbuka. Lemah sangatkah akidah umat islam di Malaysia  sehingga rasa terancam orang Kristian baca kitab mereka dalam Bahasa melayu?Kenapa rasa terancam dengan Kitab agama orang lain?bukan dia paksa kita beli dan baca pun.Bukan die heret kita ke Gereja pun. Betul tak?Kat Sarawak dan Sabah umat Islam-Kristian hidup harmoni meskipun kitab Bible versi melayu dari Indonesia telah lama di gunakan di sana.

Bukankah mereka juga rakyat Malaysia?Bukankah kita nak bahasa melayu ini dipertuturkan oleh semua warga?Adakah bila Bible ada versi melayu,maka orang  Melayu akan pakat pakat murtad ramai ramai?Saya tak fikir begitu.Bukan semudah itu.Umat Islam bukan bodoh. Kita bukan lembu yang tak boleh berfikir.

Mungkin kerajaan takut orang Islam keliru. Takut diorang akan baca Bible ni dan jadi tertarik. Tu sebab sekian lamanya Bible bahasa melayu di Semenanjung ni memang susah nak jumpa.Ia bahan terlarang. Saya ni dulu aktif dalam perbandingan agama. Memang saya baca Bible. dan cuba mencari Bible berbahasa Melayu/Indonesia tapi tak jumpa jumpa.

Ramai sebenarnya umat Islam yang membaca Al Kitab Bible ini. Bukan tujuan mencari kebenaran tapi untuk tujuan study dan mencari hujah bagi mengukuhkan iman mereka terhadap Islam. Bible itu mengandungi hujah hujah yang terlalu banyak untuk Umat Islam membuktikan kebenaran Islam.

Kita kena ingat Bible ini sudah ada dalam 2000 bahasa dunia. Bible juga ada dalam bahasa Arab.tak peliklah sebab Kristian memang giat menterjemah kitab mereka ke banyak bahasa dunia.

Kepada pihak kerajaan dan golongan umat Islam, kita patut memperteguh kekuatan akidah umat Islam dengan mempertingkatkan penghayatan Islam di kalangan mereka. Tidak wajar kita memperkuat kedudukan kita tapi dengan cara menyekat hak dan kebebasan beragama umat lain di bumi Malaysia ini.

Sungguhpun di cop pada semua Bible itu “Untuk Orang Kristian Sahaja”, saya yakin orang yang ingin baca mesti akan beli juga. Sama macam Harakah yang tertulis “untuk ahli PAS saja”. Berapa ramai yang bukan ahli yang membeli akhbar tersebut. Saya tak rasa dengan membaca Bible, orang terus nak masuk Kristian. Bukan. Not that Easy. Rasanya bukan sebab Bible Edisi Melayu ada orang Islam murtad. Murtad ni berlaku lama dah. Banyak faktornya. Dan tak dengar pulak ia berlaku sebab baca Bible dalam Bahasa Melayu.

Perkasakan umat Islam dengan ilmu dan agama. Itu yang penting.Kalau nak ikutkan, Baca Bible menyebabkan umat Islam lebih bertambah keimanannya dengan agama Islam,dan bukan sebaliknya. Dan ini akan merancakkan lagi percambahan ilmu perbandingan agama dalam negara.

Apapun, mestilah ada kawalan dan peringatan pada pihak kristian untuk tidak menyalahgunakan Bible versi Melayu tersebut.Kepada Umat Islam, kebenaran sudah ada didepan matamu.Tidak usah lagi cari yang lain.

Nasihat saya hentikan polemik ini. Polemik macam nilah menyebabkan orang jadi lagi nak bertambah suspen untuk baca Al Kitab tu nanti. Mungkin saya pun akan beli satu. Tujuannya bukan untuk masuk Kristian,tapi untuk tujuan research dan perbandingan agama.

Apapun, Islam satu satunya agama di redhai oleh Allah SWT. Apa yang baik dari Allah,yang buruk dari diri saya sendiri. Semua kesilapan harap Allah ampunkan.

 

 





Kickdefella: I Think He is a Man Full of Revenge

29 04 2010

Kickdefella, the so called famous blogger in this country has made a statement that he was paid RM4 millions in his psychological war to smear the Pak Lah’s administration.According to his statement He was paid to weaken Barisan Nasional at that time so that PAS can retain its power over Kelantan.

I personally believe that Kickdefella is a dissappointed man and now becoming  a revengeful person. Since he is kicked out from his post in Kelantan MPKB, He has started his mission to bring down Ir Arifahmi from his  CEO post. He is successful at that point. He managed to bring down Arifahmi.Congratulation!.

But it is not satisfying enough for him. He is directing his attack now on Tok Guru Nik Aziz and the state government. He make a lot of exposures in his blog in order to get some kind of cheap publicity from the public. He tries his best to tarnish Tok Guru’s reputation by linking him and his administration to corruption and abuse of power.

Personally, I have lost respect to this guy. What the hell he is doing?He is not rational anymore. He is no longer talking about national issues. He does not even touch on issues on APCO,Gambling Licensing,buy-election,etc. All in his mind now is how to collapse PAS in Kelantan.It seems that his revenge is so intense and cant be controlled anymore.

Yes, it is undeniable that he is great at writing. His writing looks like convinving. But we should know his  real motives.If he is confident enough with all his allegation,just go and report.I do not know where he steals all kind of information he is using.Hope there is no blackship in the government of Kelantan that reveal confidential files and information to him.

After all, I believe Tok Guru is not like that. PAS win over Kelantan because voters believe in him. Not because of Kickdefella’s so called psychological war against Pak Lah. We know Pak Lah very well. People  dont like Pak Lah and Kickdefella dont have to help for that. We know that even many UMNO members around Malaysia did not like Pak Lah at his time.

I believe Kickdefella will never stop until his desire is fullfilled. He will continue with his mission until PAS collapses or Nik Aziz collapes. By the way, if PAS really paid you RM4 millions before to weaken Pak Lah, who is paying you now to weaken PAS and Nik Aziz? is it UMNO?who?





Kekuatan KS tahun ini : Shoutul Harakah!

19 04 2010

Jumaat

Sabtu

Ahad

Jumaat,Sabtu dan Ahad depan, tiga event besar akan mengambil tempat. Jumaat menyaksikan Konsert Euphonious,Sabtu menampilkan konsert tahunan Kembara Sufi dan ahad pula pembuangan undi bagi PRK Parlimen Hulu Selangor.

Meskipun Hulu Selangor sangat jauh,namun bahang kempen pilihanraya dapat dirasakan hingga ke sini.Saya secara personal lebih  terpukul dengan PRK Hulu Selangor berbanding dengan 2 konsert hebat ini.Setakat ini saya masih belum merasakan sebarang gelombang daripada 2 event ini. Mungkin barangkali pada waktu ini komiti Eupho dan KS sedang bertungkus lumus tanpa pengetahuan saya memandangkan konsert mereka yang sudah semakin hampir. Mungkin juga kerana kecenderungan saya pada politik lebih kuat dari kedua dua event bercorak hiburan ini.

Euphonious seperti yang kita tahu ada sasaran penontonnya tersendiri.Euphonious dengan kekuatan jentera promosinya terbukti berjaya menarik ribuan penonton ke konsert mereka. Ini kerana pendekatan muzik mereka adalah muzik moden yang lebih cenderung diminati muda mudi diseluruh dunia.Dengan alatan alatan muzik moden beserta lagu lagu catchy masakini menjadi daya tarikan utama event mereka.

KS pula menjanjikan satu dimensi hiburan yang lain pula sifatnya.Kelas muziknya menjadi ikutan dan kegemaran sebahagian warga kampus dan juga masyarakat Malaysia.KS menampilkan hiburan islami yang semakin hari semakin berkembang dan membangun dalam industri muzik tanah air dan juga diperingkat global.Justeru KS dijangka menarik kehadiran ramai pencinta irama nasyid kontemporari ini dengan harapan ia akan memberi ketenangan dan mesej lahir batin kepada para penontonnya.

Saya menjangkakan kejayaan Interfaith Dialogue tempohari akan berulang semula Sabtu ini.Kalau kita masih ingat, Chancelor Hall penuh sesak dengan ribuan penonton yang begitu teruja melihat dialog perbandingan agama.Jika waktu itu comparative religion menjadi daya penarik,apa pula daya penarik KS kali ini?

Saya melihat kekuatan KS pada kali ini hanya 1. Ia bukan Rabbani dan bukan juga Azhan Atan. Tetapi tunjang kekuatan KS kali ini ialah Shoutul Harakah! Mungkin ramai yang tertanya Tanya kenapa Shoutul Harakah?

Well,saya tidak begitu teruja dengan Rabbani dan Azhan Atan meskipun mereka penyanyi berbakat.Sebabnya saya pernah melihat persembahan mereka sebelum ini.Yang paling saya tunggu tunggu ialah persembahan Shoutul Harakah yang diterbangkan khas dari Indonesia oleh KS pada tahun ini.

Kumpulan ini ternyata sangat istimewa.Mereka cukup terkenal di Indonesia,lebih lebih lagi di kalangan mahasiswa dan para aktivis dan pencinta Palestin. Kumpulan ini tidak sama dengan kumpulan nasyid tanah air kerana lagu dan muzik mereka berbeza. Di Indonesia, nasyid mereka lebih terbuka dari segi rentak lagu dan alat muzik. Mereka menyanyi menggunakan alat muzik moden seperti gitar,drum dan sebagainya untuk disesuaikan dengan peredaran masa dan juga selera anak anak muda waktu kini.

Shoutul Harakah ini sangat terkenal dengan lagu lagu perjuangan Palestin. Muzik mereka indah.Liriknya sungguh ampuh.Mendengarnya saja menaikkan semangat juang kita.Silakan dengar lagu mereka sebagai preview di youtube atau di mana mana sumber.

Kehadiran Shoutul Harakah kali ini bakal menarik ratusan pelajar Indonesia yang ada di UTP. Seterusnya ia juga akan menarik hadir aktivis aktivis yang memperjuangkan isu Palestin kerana Shoutul Harakah ini di iktiraf karya mereka oleh Pejuang Hamas. Lagu lagu mereka berorientasikan perjuangan Palestin yang mana ia sangat sarat dengan mesej dan tauladan bagi ummah.

Komiti KS perlulah bekerja lebih kuat dengan menumpukan usaha menarik golongan golongan sasaran utama seperti tadi. Jangan sesekali terpengaruh dengan khabar angin bahawa kononnya gelombang membenci KS telah merebak ke seluruh UTP. Itu adalah tidak benar sama sekali. Pelajar UTP tidak ada sebab untuk membenci KS yang telahpun establish dan diterima baik oleh seluruh warga kampus.

Cuma,komiti KS perlu lebih bersemangat dan jangan mudah termakan provokasi.Jika hari ini tiket tidak terjual itu adalah perkara biasa.Kerana tarikh kkonsert masih jauh dan orang awam masih belum membuat keputusan muktamad. Biasanya tiket akan laris bak pisang goring sewaktu konsert itu berlangsung. Jadi yakin pada diri dan perhebatkan promosi dan hebahan ke seluruh pelusuk UTP ini.

Jangan lupakan staff-staff UTP,lecturer,Persatuan Pelajar Indonesia,Student Universiti Berhampiran dan juga orang awam.Golongan sasaran terbesar bagi saya ialah golongan atas pagar yang sangat ramai dalam UTP ni.Maksud saya ialah mereka ini adalah golongan yang tidak bermasalah untuk pergi ke mana mana konsert pun. Komiti KS perlu focus kepada mereka mereka ini.

Selepas ini KS sepatutnya membuat sedikit perubahan dari segi artis dan penggunaan alat muzik. Kerana KS untuk 8 tahun ini seolah olah hanya sesuai untuk orang orang melayu tempatan sahaja. KS mesti ingat di UTP ini masih ramai sahabat sahabat muslim kita dari berbilang Negara. Jadi perkara ini mungkin boleh ditekankan pada KS yang akan datang.Jadikan irama nasyid ini irama global.

Jadikan KS sebagai agen penyatu kepada seluruh warga UTP tidak kira local or international.Selamat berkonsert,Selamat Bekerja dan Selamat Mengundi di Hulu Selangor!Selamat maju jaya kepada Eupho,KS dan Hulu Selangor.Semoga Tuhan memberkati.





Mari Berbahas:Penganjur,Penonton,Ulama atau Pemerintah Yang Bersalah?

16 04 2010

Saya akan mulakan post ini dengan satu sabda Rasulullah S.A.W yang kira kira berbunyi:

Sekiranya kamu melihat berlakunya kemungkaran,maka cegahlah ia dengan tangan (kuasa),jika kamu tidak mampu cegahlah dengan lisanmu (tegur) dan jika tak mampu juga,memadai dengan membenci perbuatan tersebut dalam hatimu.Dan ia adalah selemah lemah iman.

Mengikut khutbah yang disampaikan Ustaz Dawi Cahyono beberapa minggu yang lepas, perkataan tangan merujuk kepada kuasa.Dalam konteks ini orang pertama yang bertanggungjawab mencegah kemungkaran ialah pemerintah atau orang yang berkuasa disesuatu tempat.

Perkataan lisan pula merujuk kepada perbuatan menegur/memberi nasihat  atas kemungkaran meskipun dirinya tidak ada kuasa sebagaimana  pemerintah.Contoh yang jelas ialah teguran ulama,ustaz mahupun oran yang mampu menegur.

Manakala tingkatan yang paling rendah sekali ialah dengan membenci dalam hati. Jika seseorang tidak ada kuasa dan tidak ada kudrat untuk menegur kemungkaran di depan matanya,maka hendaklah dia menyatakan protes dan rasa benci dalam hatinya akan perbuatan itu. Inilah ia perbuatan selemah lemahnya iman.

Berbalik semula kepada cerita Sure Heboh.Semua orang tahu dan semua orang rasa nak pergi.Siang buat jualan,malam buat konsert besar besaran.Tak ramai pun yang datang.adalah dalam berpuluh puluh ribu,jumlah yang tak dapat di challenge oleh mana mana event di UTP ni.Kalau buat kat Bukit Jalil,mesti boleh mencecah ratus ribu.

Konsertnya memang havoc.Semua duduk atas tanah je.Ada yang berdiri.Ada yang terjerit jerit.Percampuran memang tak payah cakap la. Dalam istilah inggeris kita panggil ‘evenly distributed’.Di atas artis perform,dibawah pun ada juga yang buat performance sendiri.

Negara gempar dengan Konsert Sure Heboh di Alor Star Kedah pada April 2004.Apa tidaknya,selepas konsert tamat,pekerja majlis bandaran Alor Star menemui 460 kondom bertaburan di atas tapak konsert.Dan yang lebih menjijikkan,16 daripadanya masih basah dengan air ?#@%.Kalau dah 460 kondom,meaning 460 pasangan mengambil kesempatan untuk berzina.Bagaimana mereka boleh melakukannya?ala..lu pikirlah sendiri!rujuk di sini

Di Seremban pula,negeri kelahiran saya,Sure Heboh memang  hebat. waktu tu saya masih form4. Saya pun pergilah (masih jahil).Tan Sri Isa Samad masa tu masih MB Negeri Sembilan.Saya tak sabar nak tengok artis artis popular waktu tu untuk perform.Misha Omar,Ning Baizura,Ezylin,Afdlin Sauki,dsb. Tuan tuan nak tahu,konsert start kul 9 malam. Tapi sebelum maghrib padang bola yang bapak punyer besar dah sedia penuhhh dengan orang ramai. Dan yang penting crowd tak berkurang pun,ia konstant malah bertambah tambah sebelum konsert bermula. Persoalannya ialah, dimanakah mereka solat magrib???Saya sendiri waktu itu telah tertinggal solat magrib kerana tak tau mana nak pergi waktu tu (minta maaf cakap.Bukan nak bukak aib.Saya sudah insaf dan telah ganti solat tu).

Itu baru konsert di Kedah dan di Seremban.Tak kira lagi di Johor,Kuantan,Bukit Jalil,Perak,Sarawak dan lain lain..cuba bayangkan betapa rakyat Malaysia ini kemaruk konsert dan artis. Bayangkan siapa  yang kita nak salahkah dalam hal ini?Penonton,Penganjur atau siapa?Kerajaan?Siapa????

mufti perak : Harussani

Sebab kelalaian yang melampau lampau inilah mufti Perak, Tan Sri Dato Harussani telah mengeluarkan fatwa bahawa Konsert Sure Heboh ini HARAM (ini bukan saya cakap tau,ini mufti cakap,nnti jangan hentam saya lak).Sebab apa?Jumudkah dia?Bekukah dia?sebabnya ialah telah saya nyatakan seperti di atas. Konsert yang di adakan  melalaikan dan melekakan orang ramai. Bukan itu saja yang haram. Dia mention banyak lagi konsert lagi yang sewaktu dengannya.Sila baca di sini.

Tu sebab saya kata,menganjurkan konsert ini banyak risikonya.Banyak perkara yang penganjur perlu ambil kira.Bukan kira untung rugi,berseni dan nak bertalent semata mata.Kalau puluh ribu orang tinggal solat sebab asyik dengar konsert anjuran kita,siapa nak tanggung dosa?Jika orang bercampur baur tanpa batas  sehingga berlakunya persentuhan sehingga membuka ruang kepada zina…siapa nak disalahkan?

Kesimpulannya, if nak buat konsert,buat elok elok. Consider all factors.Sediakan guidelines,sebab kita penganjur memang ada kuasa untuk garikan guidelines.Jika tak mampu nak handle benda benda ni,so susah la nak buat konsert…

Justeru kita semua perlulah mengambil iktibar.Hiburan ni actually semua dah ada dah dalam bilik (laptop) masing masing.Jika teringin sangat nak tengok Britney Spears nyanyi,tengoklah sorang sorang kat bilek.Kalau tengok sendiri,mungkin ada orang rasa tak ada apa apa masalah.Tapi kita tak tahu orang lain macam mana?Boleh jadi ia melalaikan kepada yang lain.

Namun, itu hanya fatwa seorang mufti.Hakikatnya Sure Heboh (Kini Jom Heboh) tetap berjalan seperti biasa hinggalah hari ini.Ramai yang cop Mufti Perak sebagai jumud,ketinggalan zaman kerana fatwa ini.Well,kalau ikut hadis nabi yang saya sebut di awal tadi,ulama hanya mampu menegur.Hakikatnya kuasa masih berada ditangan pihak yang berkuasa yakni sang pemerintah.

sekian. terima kasih.Yang baik ambillah.Yang buruk tinggalkanlah.

Bersambung : Jom Heboh Kini Berubah