Kali Ini Saya Sokong Pemuda UMNO

30 07 2010

Kerajaan baru baru ini telah memberi lampu hijau untuk para guru menyertai politik. Idea ini walaupun nampak baik, namun ia ditafsir berbeza beza oleh ahli politik dan juga rakyat bawahan.

Ada yang melihat polisi baru ini sebagai taktik kerajaan untuk memerangkap guru guru yang menjadi penyokong pembangkang.Sebabnya saya dimaklumkan sesiapa yang ingin berhasrat aktif dalam parti politik,beliau mestilah menghantar surat permohonan kepada pihak atasan (kalau tak silap jabatan setia usaha negara).

Bagi penyokong UMNO mungkin tidak ada masalah. Selama ini mereka relaks ja. maybe dengan kebenaran kali ini orang orang UMNO disekolah sekolah akan lebih agresif. Yang tak sedapnya penyokong pembangkang la. Adakah mereka patut minta izin melalui saluran baru ini atau teruskan aktif secara diam diam.

Mana lah tau Kerajaan nak perangkap. Tak pasal pasal kena tukar ke pedalaman.

Ramai pihak kini meminta kerajaan membenarkan bukan hanya guru untuk berpolitik, tapi juga seluruh kaki tangan kerajaan. Cadangan ini banyak disuarakan oleh pemimpin pemimpin Pakatan Rakyat.Dan yang paling menarik hari ini saya terbaca satu berita bahawa, Khairy selaku Pemuda UMNO Malaysia telah meminta kerajaan supaya membenarkan juga mahasiswa dan pensyarah untuk aktif berpolitik.

Saya sokong idea pemuda UMNO ini!!!

KUALA LUMPUR, 30 Julai — Pergerakan Pemuda Umno berharap kerajaan turut memberi kebenaran kepada pensyarah dan juga mahasiswa untuk melibatkan diri dalam politik seperti mana yang diberi kepada guru.

Ketuanya Khairy Jamaluddin berkata langkah itu boleh melahirkan barisan pemimpin politik yang terbaik.

Sudah tiba masa Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU) dipinda bagi membolehkan pelajar dan pensyarah melibatkan diri dengan politik, katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco pergerakan itu, di sini hari ini.

Beliau yang menyambut baik keputusan membenarkan guru aktif di dalam politik juga bersetuju dengan syarat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak agar golongan itu tidak membawa fahaman politik ke dalam bilik darjah.

Pada Selasa lepas Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan mengumumkan bermula 1 Ogos ini pegawai perkhidmatan pendidikan siswazah Gred DG41 hingga DG48 dibenarkan bertanding, dilantik atau memegang sebarang jawatan dalam parti politik. — Bernama

Advertisements




Musim Ahli UMNO Pula Lompat Masuk Pakatan

13 07 2010

Ihsan : Malaysiakini

Bekas ketua Umno Jelutong Datuk Abdul Rashid Ismail berkata parti Melayu itu tidak mungkin dapat terus berkuasa jika ia gagal menangani masalah-masalahnya. Beliau juga menasihatkan ahli-ahli bahagian bahawa tidak salah bagi melompat ke parti lain jika tidak berpuas hati.

Bahagian Umno Jelutong yang tercalar akibat pergeseran dalaman mengadakan mesyuarat agung tahunannya di Pulau Pinang, malam semalam dan tanpa menyangka mendapat sokongan daripada bekas pengerusinya yang kini adalah ahli seumumr hidup Umno dan terbabit dengan kerja-kerja NGO sejak persaraanya.

Abdul Rashid adalah ketua bahagian sebelum 2004 dan secara kontroversial digantung atas dakwaan politik wang tetapi menafikan perkara itu yang dikatakannya tidak berasas.

Sesudah digantung, beliau menjalani zaman yang mencabar apabila isterinya, Khatijah Zainuddin dibunuh di Jelutong pada April 2000.

Malam semalam, Abdul Rashid membuat pendedahan bahawa dia sanggup menyokong ahli-ahli seperjuangannya dari belakang.

“Apabila saya mendengar cerita sedih berhubung kepimpinan negeri yang membelakangkan perlembagaan (dengan menutup 17 cawangan Umno Jelutong), saya fikir saya perlu terbabit semula,” katanya.

Bagaimanapun, beliau menolak cadangan yang beliau akan memegang jawatan kanan parti itu.

Abdul Rashid menggesa ahli-ahli yang tidak berpuas hati supaya terus memprotes dan berani memperjuangkan hak bagi memastikan cawangan mereka dihidupkan semula.

Jangan rasa bersalah. Pilihan lain, anda boleh lompat ke parti lain seperti PKR atau PAS – masih ada Pakatan Rakyat. Ia masih boleh diterima kerana anda bukan melompat ke agama lain,” katanya kepada kira-kira 60 anggota yang hadir.

Dilaporkan sebelum itu bahawa Seramai 50 anggota Umno bahagian Jelutong mengumumkan keluar parti kerana kecewa dengan pembubaran 17 cawangan di bahagian itu baru-baru ini.

Berikutan keputusan Umno untuk membubarkan 17 cawangan itu, kesemua cawangan yang terlibat pada 15 Julai lepas telah mendesak MT Umno menarik balik pembubaran tersebut dalam tempoh seminggu.

“Sekiranya MT tidak menghiraukan desakan ini, kami yang mempunyai seramai 4,000 anggota akan menentukan arah mana halatuju politik kami dan tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan mahkamah,” kata bekas Naib Ketua Umno Bahagian Jelutong Syed Hussin Syed Mohamed.

Sebelum ini, Umno bahagian Jelutong mempunyai 42 cawangan dengan keanggotaan seramai 13,102 orang, dan selepas pembubaran itu ia kini mempunyai 25 cawangan.





Unspinners Says:Nak menang ke PRU? Gugurkan segera Idris Jalang dan Punahsihat tiada jiwa rakyat!

31 05 2010

Diambil 100% dari blog PRO-BN =The Unspinners (http://theunspinners.blogspot.com/)

Di saat kerajaan DS Najib diserang bertalu-talu dengan tindakan seorang Menteri bijak pandai kerajaan Barisan mengusulkan untuk meluluskan lesen perjudian bola sepak piala dunia yang telah diluluskan oleh kabinet, semalam pula seorang lagi Menteri Kerajaan DS Najib mengeluarkan kenyataan yang bangang.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, DS Idris Jala, yang juga CEO “Performance Management And Delivery Unit” (PEMANDU – apakah natang jawatan ini?) telah memberi ceramah di KLCC mengusulkan bahawa Malaysia sebagai sebuah negara yang paling tinggi menerima subsidi di dunia harus mengurangkan pengantungan subsidi kepada Rakyatnya terutama untuk minyak, elektrik dan toll (yang merupakan keperluan asas) untuk menjimatkan defisit dan hutang Kerajaan sebanyak RM103 billion selama 5 tahun.

Siapa ini Idris Jala?

Bekas CEO MAS yang telah dilantik terus menjadi Menteri Penuh Kerajaan DS Najib tanpa perlu menjadi wakil Rakyat. Apa jasanya? Kata orang, dia telah berjaya memulihkan kewangan syarikat penerbangan utama negara dari mengalami kerugian sehinggakan mencatat keuntungan.

Keuntungan? Pergi dah! Yang rakyat tidak tahu, keuntungan yang diperolehi oleh MAS sepanjang pengendaliannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif hanyalah disebabkan penjualan aset-aset di dalam MAS dan bukannya keuntungan operasi.

Kalau setakat hendak jual bangunan-bangunan MAS dan mencatatkan keuntungan sehinggakan membolehkan beliau dilantik sebagai seorang Menteri, saya rasa ada sesuatu yang tidak kena dengan orang yang melantiknya. Elok sangatlah beliau dilantik menjadi CEO Pemandu, lingkup Malaysia.

Semalam, orang yang sama bercakap pula mengenai Malaysia berkemungkinan besar akan menjadi bangkrap menjelang 2019 disebabkan hutangnya berjumlah RM1.158 trillion. Sekiranya hutang-hutang ini hendak dipersalahkan ke atas subsidi-subsidi yang diberikan oleh rakyat seperti subsidi minyak minyak, gas, toll, gula, minyak masak dan sebagainya, saya rasa itu merupakan suatu tindakan yang bangang.

Sejak bilakah subsidi-subsidi ini diwujudkan? Pada zaman DS Najibkah? Tidak! Ia wujud sejak zaman beberapa zaman Perdana Menteri sebelum ini. Kenapakah Kerajaan BN di bawah pimpinan Mantan-Mantan Perdana Menteri sebelum ini (kecuali Tun Abdullah) tidak pernah bersunggut mengenai pemberian subsidi kepada Rakyat? Kenapa baru sekarang hendak dikurangkan atau dihapuskan subsidi yang diberikan kepada Rakyat?

Inikah slogan yang dilaung-laungkan. 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan. Cakap berdegar-degar tetapi tidak lebih sebagai mitos semata-mata.

Betulkah Kerajaan sudah tidak mampu lagi menanggung subsidi disebabkan oleh kekurangan sumber alam negara atau disebabkan oleh ketirisan dan ketidakcekapan di dalam pentadbiran Kerajaan DS Najib?

Betulkah angka RM103 billion defisit dan hutang disebabkan oleh tanggungan subsidi Rakyat atau adakah ini satu helah untuk menipu Rakyat Marhaen supaya tidak memberontak apabila subsidi dihapuskan? Saya setuju kita tidak patut menjadi Rakyat Subsidi, tetapi adakah Kerajaan pasti semua Rakyat “bermain di padang yang sama”?

Tahniah DS Najib.

Usaha dan tingkah laku menteri-menteri Datuk Seri akan memendekkan karier politik anda. Saya tidak mahu bercakap lebih lanjut tetapi saya berani bertaruh (judi sudah dilesenkan kan) Kerajaan DS Najib bakal kehilangan lebih banyak negeri di dalam PRU13 sekirannya idea bodoh DS Idris Jala untuk mengurangkan dan menghapuskan subsidi kepada Rakyat diteruskan. “I bet my life!”.

Bagi saya, biarlah saya memberi peluang kepada satu pihak yang lagi satu kalau Kerajaan DS Najib sudah tidak berupaya mentadbir soal kewangan Negara. Tka gitu?

Sumber: Cucu Tok Selampit

KOMEN: Cara yang Idris Jalang ini lakukan untuk memeranjatkan rakyat dan menyebar survey untuk rakyat setuju saranan kurangkan subsidi. tidak bertanggungjawab! Dia boleh terus kata nak naik-naikkan barang ini dan itu. Memandai-mandai ke dia? Itu bukan tanggungjawab dan kerja dia.

Apa punya Menteri memainkan fear factor dan emosi rakyat? Tahukah dia impak tindakannnya?

Ini adalah perangai manusia kepala b*** hidup mewah dengan masukan pasir dalam periuk nasi orang melalui cara buang kerja pekerja2. Inilah sialan yang tidak ada perasaan ke atas orang lain.

Lahanat tullah ini yang lakukan ethnic cleansing ke atas orang-orang dan pengurus Melayu daam MAS yang diganti budak Cina tidak tahu apa masuk.

Wahai kelabit tak sedar diri kecik2 main dan bergumul dengan babi kelilinag rumah!

Tak sedar ke susahnya saudara mara orang2 Hulu di Sarawak menghadapai kenaikkan barang naik yang melampaui pendapatan mereka? Dahlah taukeh2 balak Sarawak kasi orang gaji tahap kemiskinan? Satu hari kerja cuma RM10-15?

Siapakah yang paling banyak menyebat subsidi kerajaan? Rakyat biasa atau korporat siamang macam engkau? BUat apa kerajaan mesti sibsidikan minyak dan gas bagi kapalterbang untuk mereka beri harga tambang giler punya murah dan untung giler punya banyak?

Mana lagi IPP yang minum sumber tenaga dan mengkayakan tycoon2 terus ke tahap billionaire? Profit mereka sudah tahap riba atau extraordinary profit atau keuntungan yang berlebih2an.

Toll operator yang membina toll dengan subsidi kerajaan dan kemudiannya dpaat traffic guarantee. Lebih dari itu, mereka sebat. Kurang dari itu, mereka menyalak?

Cakap Idris nak menakut2kan rakyat ini nak untuk apa? Pak Lah dahulu hampir kalah kita kerana naikkan minyak. Ini Deris pun nak jadi pengkhianat dari dalam nak jatuhkan BN ke?


Kami tahu Krismis lepas Idris Jala berada atas pentas DAP raikan Merry Chiristmas!!!!

Hai … Dato Najib.

Nak menang ke tidak pilihanraya umum akan datang? New Economic model la? Biasiswa Nasional la? Tutup MECD la? … Tahu tak peratusan pengundi Bumiputera tu berapa banyak? Asyik layan Cina bangsa tamak saja!!???

Carilah Penasihat yang berjiwa Melayu dan isi hati Muslim yang mengasihhani rakyat yang susah.

Bukannya liberalis dari kalangan Cina muallaf dan Melayu liberal tak tahu cakap Melayu. Banyak sangat Penasihat Najib adalah orang Punahsihat yang tidak kasihan pada rakyat.

Global la … kepala hotak! Lebih kepada Goblokal sebenarnya. Asyik kiblat ke barat dan nak terikut2 barat. Fikirlah dan cari jalan! Ini malas berfikir!

Idris Jalang baik digugurkan segera kalau nak menang PRU13!

Kalau Najib tak nak menang, cakap siang2. Tak payah kami bersusah payah!!!!

Posted by The Unspinners at 12:02 PM





Nak ke menang PRU? Rakyat menyampah pemimpin berbaik orang mcm Jho Low

31 05 2010

Luahan hati Blogger pro-BN = Unspinners

Kami penat dok defend serangan-serangan terhadap kerajaan. Pemimpin pula terus buat perangkap untuk jerat kaki sendiri. Benda macam ini kami kena defend ke????

PKR telah mula mengungkit mengenai J Lo.


Maaf salah orang. Taek Jho Low. Gambar dia sedang berparti di New York dengan begitu mewah menyusul.

Berikut adalah sedutan dari blog Aku Pemikir sini mengenai Jho Low.

1. Dalam Kongress PKR di Kota Bharu, Ketua AMK, Shamsul Iskandar membuat satu pendedahan mengenai seorang yang bernama Jho Low yang didakwa beliau sebagai orang dibelakang dalam beberapa projek kerajaan.

2. Jho Low ini disebut beliau seorang anak muda 20-an yang mempunyai hubungan rapat dengan anak PM. Kisah hidup mewah Jho Low ini dipaparkan di dalam akhbar New York Post yang bertarikh 10 November 2009 [klik sini] (Laporan versi Citymail sini)

3. Dalam akhbar Malaymail yang bertarikh 8 November 2009 menyatakan Jho Low ini telah membelanjakan hampir 50-60,000 USD setiap hari dan menetap di apartment yang bernilai USD 100,000 per bulan di Park Imperial , di West 56th Street yang mana di situ juga tinggalnya James Bond, Daniel Craig dan P. Diddy.

4. Akhbar Malaymail juga memberitakan yang Jho Low ini telah ditunjuk untuk menjadi ‘non- independent non-executive director di Bursa Malaysia-listed UBG Bhd’ pada 19 September 2008.[klik sini]

5. Ketua AMK ini pula mendakwa dan cuba untuk mendapatkan penjelasan DS Najib adakah Jho Low ini mendapat projek kerajaan di Kem Sungai Besi yang bernilai RM500 juta. Dan beliau juga mendakwa Jho Low menjadi penasihat kepada Terengganu Investment Autority yang menguruskan wang royalti Terengganu.

6. Pihak Pakatan cuba untuk mengaitkan nama Jho Low yang ceritanya didedahkan oleh akhbar tahun lalu dengan PM kita kerana anak beliau ada hubungan rapat dengan Jho Low. Benar ke?

Maklumat yang dikatakan Shamsul Ketot banyak salah. Dia pun kemungkinan mensensasikan perkara mcam ini.Namun begitu, kenapa kerajaan mahu melibatkan diri dengan karakter yang boleh menimbulkan kecurigaan rakyat terhadap kerajaan. Dulu kita bermasaalah dengan anak2 yang terlalu muda diberi kuasa dan tanggungjawab besar.

Kini masih lagi pula? Jho Low baru budak 20an!!!!

Tak lojik budak mentah boleh dinaikkan begitu saja. Yang membina kepakaran dan pengalaman bertahun2 tu main campak saja? Itu yang disebut2 berlaku dalam Petronas kini!!!!

Orang biasa yang tidak tahu pasti ingat Jho Low adalah kroni Tok Najib. Ini tentu menjatuhkan imej Dato Najib dan memburukkan persepsi orang ramai mengenai Dato Najib dan Rosmah akan dipalit bersama.. Rakyat akan kata macam-macam.

Betul boleh kata PR macam ini dan macam itu. Tapi rakyat akan nampak gambar2 macam ini dan membina persepsi sendiri, Bila mereka dah buat kesimpulan, walaupun salah, bukan senag nak betulkan persepsi dan kesimpulan salah.

Masalaah kerajaan Dato Najib lemah … sangat lemah dalam menjawab, membidas dan bersedia dalam hal public relation. Seolah-olah semua main cakap tanpa memikirkan akibat dan persepsi orang ramai. Jawapan tidak menjawab dan selalu masaalah nak meyakinkan.

Sebelaum buat sesuatu, rancanglah dari segi impak PR. Pre-empt la sesuatu itu.

Lantaklah budak Cina ni. Penting kerajaan BN perlu kekal. Kensel apa saja jawatan dia sampai dia tahu bawa diri dia. Kedudukan dan hati budak ini lebih penting ke dari mempertahankan kerajaan BN?





Ulasan Dr Asri Berkenaan: 1Malaysia,Peguam Syarie Non Muslim,Isu Kalimah Allah,Isu Masuk Masjid,Isu Sebat dan Perarakan Maulud

30 05 2010
Source: Malaysiakini

Saya bukan orang politik. Bukan aktivis mana-mana parti. Saya seorang rakyat yang memerhati perkembangan pemikiran Islam dalam negara ini.

Artikel ini akan menyebut istilah ulama Umno atau ulama pro-Umno. Walaupun istilah ini umum, namun saya mengecualikan mereka yang ikhlas dan tidak bersikap seperti yang disebutkan nanti.

Saya tidak faham mengapakah Umno kebelakangan ini suka berkeras mengambil pandangan-pandangan agama yang bersifat perkauman dan amat konservatif.

Dulu mereka lebelkan PAS demikian. Namun hari ini apabila PAS mula membuka ufuknya, melihat Islam dalam kerangka yang lebih luas, Umno pula yang cuba kembali ke zaman ortodoks tersebut.

Ya, memang masih ada dalam PAS sendiri kelompok yang ‘ala ulama Umno’ hari ini, yang juga mengurung diri dengan pandangan-pandangan yang agak konservatif dan menolak keluasan ijtihad.

Namun suara pembaharuan dan keterbukaan jelas kedengaran dalam PAS. Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat tidak lagi bersendirian dengan pandangan-pandangan pembaharuannya.

Pelik, sebagai pemerintah mengapa Umno menerima pandangan-pandangan yang sempit itu. Padahal pandangan-pandangan itu hanyalah tafsiran ‘kurang luas’ golongan konservatif agama, atau satu ijtihad yang boleh untuk dilihat atau dibandingkan dengan ijtihad yang lain.

Apakah kerana Umno merasakan bahawa mereka hanya mampu bernafas dalam iklim yang kurang ‘oksigen keluasan ijtihad’ atau hanya gas perkauman dan fahaman ‘sempit’ agama sahaja yang mampu menghidupkan Umno.

Keserasian wajah 1Malaysia

Atau, apakah ulama-ulama pro-Umno hanya mampu bernafas selagi parti itu dikurangkan oksigen keluasan berfikir? Atau, apakah Umno melihat rupa paras Islam dalamnya hanya mampu dilihat jika ia bersifat keras dan sokongan Melayu pun akan datang kepadanya dengan membakar isu-isu tersebut?

Di manakah keserasian wajah 1 Malaysia Perdana Menteri dengan pendekatan Islam Umno hari ini?

Sebagai pemerintah bagi sebuah negara yang berbilang bangsa dan agama, oksigen keluasan ijtihad diperlukan oleh Umno. Mengapakah Umno menerima pendapat-pendapat yang menajamkan salah faham terhadap Islam di negara ini.

Dulu Umno menolak pihak yang membangkitkan tuduhan 300 ribu orang Melayu murtad serta menuduh individu dan institusi itu dan ini sebagai pusat Kristian.

Hari ini pendapat pihak seperti tersebut diterima pakai. Bahkan beliau dijadikan perlambangan ulama pro-Umno. Atau memang Umno kini berminat dengan perdekatan yang sifatkan media antarabangsa sebagai ‘ala-ala Taliban’?

Segala tudingan Umno dahulu kepada PAS sebagai pembawa Islam sempit dan jumud, hari ini PAS hampir dapat membebaskan diri dan imejnya seumpama itu sedangkan sebaliknya Umno pula yang memakai seragam kejumudan dan kesempitan tersebut.

Peguam bukan Islam

Lihat, isu peguam bukan Islam di Mahkamah Syariah. Media-media Umno membesar-besarkan isu ini seakan ia akan memusnah orang Islam.

Diambil pendapat pihak yang menyatakan bahawa itu akan mengelirukan umat Islam dan mengancam Islam. Saya ditanya oleh Utusan Malaysia, namun apabila saya beri pendapat yang berbeza, ia tidak disiarkan.

Isu itu boleh memberikan gambaran salah kepada bukan Islam, dan juga generasi baru Muslim mengenai Islam.

Bagaimanakah mungkin, universiti rasmi kerajaan UIAM memberikan sijil yang sah dalam bidang tersebut kepada peguam berkenaan, tetapi kerajaan yang sama menyatakan ia tidak boleh digunapakai?

Apakah ini secocok dengan keadilan Islam?

Kedua, bayangkan dalam sebuah negara Islam sepenuhnya yang hanya bertunjangkan Mahkamah Ssyariah, tiba-tiba kita beritahu bukan Islam tidak boleh menjadi peguam!

Apakah dalam negara yang berbilang agama ini, mereka akan pandang tinggi tentang konsep keadilan di mahkamah yang bersifat Islam seperti itu?

Peguam ialah pembela. Sesiapa sahaja boleh membela tertuduh di mahkamah Islam. Yahudi pernah menang kes menentang Saidina ‘Ali dalam pertikaian baju besi.

Pada zaman Nabi SAW dan al-Khulafa al-Rasyidin, tiada sistem guaman secara rasmi. Seseorang boleh menuntut keadilan dengan hujah-hujahnya di hadapan hakim. Untuk membela atau berhujah, sesiapa pun boleh berhujah.

Penentunya, sistem kehakiman itu sendiri, bukan peguam. Di zaman kini lebih jelas. Undang-undang telah dienakmenkan. Ia bertulis dan setiap pihak terikat dengan undang-undang bertulis itu.

Sesiapa sahaja yang berhujah, sama ada Islam atau bukan Islam, mereka terikat dengan hal tersebut. Hakim akan menentukannya secara adil. Keadilan sebenar dapat diperolehi jika hakim adil.

Setiap pihak berhak membela diri, dan berhak meminta sesiapa sahaja yang mampu membelanya. Keadilan itu buta warna kulit dan jenis agama.

Islam yang seperti itulah patut digambarkan jika kita ingin menuju kepada Islamisasi negara yang sebenar. Jika ada beberapa peruntukan undang-undang yang kurang sesuai dalam masyarakat yang rencam ini maka ia perlu diubah.

Cara Umno mengendalikan isu tersebut, mengelirukan bukan Islam!

Jika tidak mahu benarkan, mengapa dia diizinkan melalui pengajian dan menghabiskan masa untuk itu, kemudian dimaklumkan ‘sijil awak tidak laku’.

Ulama pro-Umno bising. Menariknya, apabila ada orang yang ditahan tanpa diberikan hak perbicaraan, mereka diam! Tidakkah ini mengelirukan Islam dan bukan Islam?

Jika ini tidak diubah, Islam di negara ini terus menjadi defensive, takut pada bayang-bayang sendiri dan gagal memahamkan bukan Islam tentang keindahan Islam.

Lebih 50 tahun Umno memerintah, generasi baru bukan Islam bertambah prejudis dengan Islam yang dibawa oleh Umno. Golongan muda Islam juga demikian.

Agama dijadikan senjata permusuhan, bukan lagi rahmat yang menimbulkan kedamaian dan keyakinan rakyat kepada keindahan Islam.

Jika tanpa pendakwah-pendakwah dan tokoh-tokoh yang ikhlas menjelaskan tentang hakikat Islam sebenar, tentu bukan Islam bertambah prejudis kepada Islam.

Generasi Islam yang terpelajar juga akan mula mempersoalkan Islam seperti ini.

Isu kalimah Allah

Isu kalimah Allah juga demikian. Ulama pro-Umno, termasuk ‘ala Umno’ yang berada dalam PAS membakar rakyat awam dengan isu ini.

Sehingga ada ulama pro-Umno yang cuba mengkafirkan orang lain dalam isu nama Allah tersebut. Tidak cukup dengan 300 ribu yang dimurtadkan dulu, ditambah pula ahli politik yang cuba dijadikan murtad baru.

Semuanya kerana tafsiran yang sempit. Padahal, isu itu boleh diselesaikan dengan adil dan saksama. Diraikan hak agama lain dan dibuat beberapa peraturan untuk ketenteraman awam. Saya sendiri telah menggaris panduan dalam media. Bukan Islam ramai yang setuju.

Namun, ada yang cuba bermain sentimen rakyat yang kurang faham.

Media Umno pula hanya menerang pendapat sebelah pihak. Namun sekarang apabila melihat kekalahan di Sibu yang membabitkan penduduk Kristian, Umno mula gelisah. Apakah Umno akan meminta fatwa baru dari ‘mufti’ yang setia berkhidmat itu?

Isu masuk masjid

Isu bukan Islam tidak boleh masuk ke dalam masjid juga dipopularkan oleh media Umno. Padahal larangan bukan Islam masuk masjid hanya salah satu pendapat dalam kalangan ulama.

Ulama hadis ramai berpendapat sebaliknya. Ini disebabkan hadis-hadis menunjukkan bukan Islam pada zaman Nabi SAW masuk ke dalam masjid dan mempelajari Islam.

Jsuteru, di zaman kini yang banyak salahfaham terhadap Islam, mereka lebih patut dibenarkan masuk.

Cumanya, letakkan beberapa peraturan atas asas siyasah syar’iyyah (islamic administration). Namun, jika apabila dikemukakan pendapat bahawa bukan Islam boleh masuk ke masjid, bangkitlah ulama-ulama pro-Umno dengan fatwa-fatwa ketat dan seakan hendak berjihad mempertahankannya.

Malang sekali, apabila timbul isu judi bolasepak, tidak pula mereka berani lantang dan tegas. Tidakkah ini mengelirukan? Apa tidaknya, apabila bukan Islam hendak masuk masjid dihalang, tapi apabila diberikan keizinan berjudi didiamkan!

Isu Sebat

Isu sebat tiba-tiba muncul. Dulu Umno sensitif dengan hudud. Dalam persekitaran yang ada, saya juga fikir PAS tidak perlu menegaskan isu hudud. PAS sejak dulu patut angkat isu keadilan seperti mereka lakukan sekarang.

Keadilan itulah objektif. Hudud adalah mekanisma yang boleh diselaraskan apabila keadaan wajar.

Hukum yang baik untuk tempat yang sesuai. Sama seperti wanita yang baik untuk lelaki yang baik. Jika wanita yang baik dikahwinkan dengan lelaki yang jahat, kepincangan akan berlaku.

Demikianlah hudud. Saya telah beri pandangan dalam masalah ini.

Tapi kini, tidak semena-mena tanpa mukadimah yang jelas agar rakyat faham, Umno mencanangkan isu sebat Kartika dan tiga wanita di Wilayah Persekutuan.

Menurut laporan media, mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria kata sesiapa hina hukum sebat murtad kerana ia hukum Allah. Namun, apabila Sultan Pahang batalkan hukuman, beliau berkata itu hak Sultan.

Saya telah beri pandangan dalam kes ini, boleh rujuk laman web saya. Keajaiban ulama dalam media Umno!

Perarakan Maulid

Apabila Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat kata perarakan maulid bukan galakan agama, media Umno dan ulama pro-Umno membuat ulasan.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng diserang. Walaupun saya ketika itu menulis dalam Mingguan Malaysia, saya memberikan pandangan yang berbeza.

Artikel saya ‘Melayu dan Mamak Penang‘ boleh dirujuk. Media Umno jadikan seakan isu itu benteng Melayu-Islam di Malaysia.

Di Kelantan, lebai entah dari mana datangnya, pun menulis di Mingguan Malaysia kononnya Nik Aziz – Wahabi disebabkan isu-isu seperti ini.

Bisinglah mereka. Malangnya, media dan ulama pro-Umno tidak pula bising keruntuhan moral muda-muda Melayu-Islam saban tahun disebabkan perhimpunan pesta sambutan tahun baru yang dibuat oleh pemimpin-pemimpin politik!

Inilah ulama yang pro-Umno sekarang. Apakah mereka ini dapat menarik perhatian generasi baharu Islam dan bukan Islam kepada Islam?

Barah

Banyak lagi isu lain jika hendak disebutkan yang membabitkan ulama dalam Umno.

Saya bukan anti-Umno tetapi inilah realitinya. Saya ramai sahabat dalam Umno. Kepimpinan Umno bermula dari Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sehingga ke lapisan bawah, ramai yang baik dengan saya. Tapi ini realiti. Kritikan saya untuk semua. Kali ini khas untuk Umno.

1 Malaysia yang dicanangkan oleh Najib akan tenggelam dibakar oleh pemikiran sempit dan berkepentingan oleh sesetengah ulama Umno ini.

Malang sekali, di kala rakyat Malaysia mula bersikap terbuka, memahami Islam dari kerangkanya yang luas, menelaah ijtihad yang berbagai dan bersedia untuk berhujah secara matang, Umno memilih fatwa atau pandangan yang kian sempit dan berkepentingan.

Dunia sudah terbuka disebabkan media baru, Umno cuba kembali ke zaman selepas kemerdekaan.

PAS yang dahulunya dilihat kolot, mula dipenuhi dengan tokoh-tokoh politik Islam yang kian matang dan mampu mengadaptasi Islam dalam lakarannya yang luas. Pada masa yang sama Umno sedang kerumuni oleh sesetengah mereka yang ‘narrow-minded‘ dan melihat Islam dalam kerangka perkauman.

Bolehkah 1 Malaysia tajaan Perdana Menteri berjaya jika ini terus berlaku. Generasi muda Islam dan bukan Islam telah jauh ke hadapan meninggalkan kesempitan ini. Islam dalam kerangkanya yang lebih universal akan mengambil tempat.

Ulama Umno sebenarnya sedang membakar kapal sendiri dan menenggelamkannya. Perdana Menteri, patut menilai semula agenda 1 Malaysia!

//

Penulis adalah pensyarah Bahagian Pengajian Islam, Universiti Sains Malaysia sebelum dilantik menjadi mufti Perlis bermula 1 Nov 2006 – 30 Nov 2008. Beliau mendapat ijazah Ph.D dalam Islamic Revealed Knowledge And Haritage (Al-Quran And Sunnah Studies), UIA (2003) dan lulusan Ijazah Hadith dengan mendapat 5 ijazah sanad menerusi jalur ulama India (2001).

Beliau telah menghasilkan tidak kurang 20 buku, khususnya berkaitana dengan keagamaan dan membentangkan lebih 40 kertas kerja di peringkat tempatan mahupun luar negara.





Kerajaan Sediakan 1.2 Juta Laptop Percuma Bagi Keluarga Dengan Pendapatan <RM3000 Dengan Syarat Langgan Jalur Lebar Dengan Telekom Malaysia Berhad (TM)

29 05 2010

Oleh MOHAMMAD YASIR JAAFAR

pengarang@utusan.com.my

JELEBU 28 Mei – Kerajaan akan mengagihkan sebanyak 1.2 juta komputer riba secara percuma kepada rakyat berpendapatan rendah dan juga pelajar sekiranya mereka melanggani pakej perkhidmatan jalur lebar dengan Telekom Malaysia Berhad (TM).

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, langkah itu merupakan sebahagian daripada Inisiatif Jalur Lebar Negara (NBI) yang bertujuan meluaskan penembusan akses jalur lebar kepada umum.

”Inisiatif pengagihan komputer berkenaan akan dijalankan secara berfasa iaitu bagi fasa pertama sebanyak 200,000 unit bakal diagihkan dan disasarkan selesai pada hujung tahun ini.

”Bagi fasa kedua pula, sebanyak 1 juta unit komputer berkenaan akan diagihkan dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM),” katanya pada sidang akhbar majlis Pelancaran Pakej Jalur Lebar dan NetBook Kos Rendah Terkini Untuk Isi Rumah Berpendapatan Rendah anjuran TM di sini hari ini.

Katanya, antara syarat dan golongan yang layak untuk mendapat pakej itu adalah mereka yang mempunyai pendapatan isi rumah tidak melebihi RM3,000 sebulan, pelajar sekolah dan institusi pengajian tinggi (IPT) termasuk ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

Jelasnya, setiap individu yang layak diwajibkan melanggan perkhidmatan jalur lebar dengan TM secara kontrak selama 24 bulan bagi memiliki komputer riba berkenaan.

”Sekiranya permohonan memiliki komputer itu berjaya, mereka diwajibkan membayar yuran langganan sebanyak RM38 sebulan selama dua tahun kepada TM.

”Lebih menarik, bagi pelajar sekolah, mereka hanya dikenakan yuran langganan sebanyak RM20 berbanding pakej yang ditawarkan kepada isi rumah iaitu sebanyak RM38.” katanya.

Dalam pada itu, Rais berkata, bagi memastikan kelancaran pengunaan pakej jalur lebar itu, TM sedang giat memasang Pusat Akses (AP) bagi meningkatkan isyarat penerimaan jalur lebar.

”Dengan wujudnya AP ini orang ramai boleh mengakses Wifi iaitu akses Internet tanpa wayar dengan radius sejauh dua kilometer dari pusat AP,” jelasnya.

Rais juga mencadangkan pakej berkenaan diberikan kepada semua pengamal media di seluruh negara sebagai langkah menghargai peranan media dalam menjalankan tugas mereka.

”Saya akan berbincang dengan SKMM untuk memberi komputer riba ini kepada semua pelapor media yang merupakan warganegara ini. Perkara ini akan dibincang dalam tempoh terdekat,” ujarnya.





Kongres Nasional PKR ke-6 : Berpuluh puluh Ribu Ahli UMNO Keluar Parti Tahun 1999 dan Masuk PAS/PKR Apabila Dato Seri Anwar Di Singkir Dari Kerajaan

27 05 2010

Malaysian Insider

KOTA BARU, 27 Mei — Senator Dr. Syed Husin Ali berkata, pihaknya yakin fenomena “lompat katak” yang melanda Parti Keadilan Rakyat (PKR) sejak awal 2009 akan menguatkan lagi parti itu kerana merupakan peluang “proses penucian” entiti politik berusia 12 tahun itu.

Timbalan Presiden PKR itu berkata, memang diakui pada jangka pendek ada sedikit kesan buruk dari peristiwa “lompat katak” yang telah menyebabkan ia kehilangan 10 wakil rakyat setakat ini.

“Namun saya percaya dalam jangka panjang ia adalah baik bagi parti dan perjuangan suci kita,” kata pemimpin politik veteran ini.

Memulakan ucapannya dengan menyentuh isu melompat dan keluar parti, Syed Husin menambah, terdapat perbezaan besar antara “lompatan keluar parti dari PAS dan DAP dengan lompatan dari Umno.”

PAS, DAP dan PKR merupakan komponen Pakatan Rakyat ditubuhkan selepas pilihan raya umum ke-12.

Menurut Syed Husin, peristiwa melompat dari Umno tidak menjadikannya lebih kuat akan tetapi lebih lemah.

“Bahkan akibatnya Umno baru menjadi buruk. Umno yang satu masa dulu hebat dan gah, sekarang ini menjadi tambah lesu dan semakin tidak relevan,” kata beliau berucap merasmikan serentak Kongres Nasional Keenam Angkatan Muda Keadilan dan Wanita PKR malam ini.

Ini kali pertama majlis perasmian diadakan pada waktu malam, dan julung kali di Kelantan.

“Sebagai mana yang disebut oleh teman pemimpin dari sebuah parti kawan, apabila sampah-sarap sudah berlalu, sungai akan lebih bersih.

Saya sendiri memandangnya begini: Umpamakanlah Parti ini sebagai mempunyai tompok-tompok kekotoran. Bukankah apabila kotoran dari tubuh dapat dibersihkan, kulit menjadi cerah dan badan menjadi sihat?” katanya.

Syed Husin (gambar) menjelaskan, beliau selalu mengatakan “lompat parti” ini satu proses yang positif iaitu sebagai proses penucian walaupun bukan akibat dari tindakan parti sendiri pada permulaannya.

“Mulai sekarang kita harus tegas dan tidak teragak-agak mengambil tindakan ke atas anasir-anasir yang merosakkan parti,” kata beliau.

“Akhir-akhir ini kita melihat beberapa berita media yang membesarkan laporan tentang beberapa kerat anggota Parlimen dan juga apa yang didakwa sebagai “pemimpin parti” melakukan “lompat katak” dengan tiada prinsip sama sekali.

“Kita ketahui ramai dari mereka bukanlah seperti yang didakwakan. Selain itu bilangan yang keluar itu tidaklah seramai yang dibesar-besarkan,” katanya lagi.

Syed Husin mengakui di antara mereka yang keluar itu memang ada sebilangan kecil yang merasa kecewa dengan parti.

“Tidak dinafikan juga bahawa sedikit sebanyak berita-berita besar dalam media mempunyai kesan negatif juga,” katanya.

Oleh itu, kata orang nombor dua PKR itu memberitahu, parti perlu mengkaji punca-punca kekecewaan tersebut dan berusaha mengatasinya.

“Jika didapati benar dan berasas, kita harus berusaha untuk mengatasinya. Kita tidak harus takut bermuhasabah diri dan kita mesti berani membuat pembetulan,” katanya.

Akan tetapi, tegas beliau, perlu ditegaskan kebanyakan mereka yang melompat mempunyai masalah pribadi.

“Ada yang terbelenggu oleh masalah kewangan, ada yang marah kerana tidak mendapat apa yang mereka mahu dari parti ataupun kerajaan yang dipimpin parti.

“Ada pula yang tidak dapat bekerjasama dengan anggota dan pimpinan parti di peringkat ranting dan cabang. Selain itu ada pula yang gagal menjalankan tugas sebagai “wakil rakyat” dan sebagainya. Mereka mudah dibeli,” katanya lagi.

Syed Husin tidak menafikan ada pihak yang merasa bimbang dengan peristiwa “lompat katak” yang melanda PKR.

Daripada 10 wakil rakyat yang telah meninggalkan PKR, lima melibatkan Ahli Parlimen.

Dua Ahli Dewan Undangan Negeri PKR Perak keluar parti awal tahun lalu, sekali gus membuka laluan kepada tumbangnya kerajaan negeri itu.

Malah, PKR juga berhadapan dengan tindakan keluar parti pemimpin peringkat negeri dan cabang, yang disaksikan ketika pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor bulan lalu.

“Kita tidak perlu bimbang sangat dan harus menghadapinya dengan sikap positif. Tiap-tiap bulan parti menerima sekitar 5000 permohonan anggota baru.

“Beberapa bulan lalu, dalam tempoh tiga bulan sebanyak kira-kira 50,000 permohonan.

“Selain itu, kita harus menimba ilham dari sejarah, kita harus dimotivasikan oleh keadaan sekarang dan kemungkinan masa hadapan yang mencabar tetapi cerah,” katanya lagi.

Syed Husin menambah, cerita “lompat katak” bukan berlaku di PKR sahaja.

“Dari segi sejarah, kita lihat pada peringkat-peringkat tertentu, terutama permulaannya, PAS mengalami ramai juga pemimpin yang keluar parti.

“Antara lain, Yang Dipertuanya (Asri Muda), Setiausaha Agungnya (Othman Abdullah) dan kemudian Naib Yang Dipertua (Nakhaie Ahmad) meningalkan PAS.

“Umno dengan gembira mengisytiharkan PAS akan gulung tikar. Apa yang berlaku? PAS menjadi bertambah kuat,” katanya.

Begitu juga dengan DAP, kata beliau dengan merujuk kepada Goh Hock Guan, yang merupakan Setiausaha Agung ketika itu.

“Beliau kemudian dituruti pula oleh Ricard Ho (Timbalan Pengerusi) dan agak lama selepas itu oleh Lee Lam Thye, seorang pemimpin yang popular. MCA segera mengumumkan DAP akan berkubur.

“Seperti kita lihat DAP menjadi bertambah kuat. Yang berpecah-belah dan hendak berkubur sekarang ialah MCA,” katanya lagi.

Katanya, jangan pula sangka tidak ada apa-apa yang pernah berlaku dalam Umno.

“Sebenarnya apa yang mereka alami lebih teruk lagi. Selepas (Datuk Seri) Anwar Ibrahim disingkir dan diaibkan, berpuluh-puluh ribu ahli meninggalkan Umno untuk memasuki PAS dan PKR.

“Sehingga sekarang sebahagian besar masih setia kepada kedua-dua parti,” katanya sambil menambah, sebelum itu akibat beberapa tindakan Dr. Mahathir yang memecah-belah Umno dan memimpin secara kuku besi.

“Tunku Abdul Rahman dan Hussein Onn (dua orang bekas Presiden Umno dan mantan Perdana Menteri) telah keluar dari Umno.

“Mereka tidak menjilat air ludah, bahkan mati di luar parti bobrok tersebut. Ini berbeza dengan tindakan Dr Mahathir yang telah menjadi “katak lompat” sekejap saja,” jelas Syed Husin.

Syed Husin juga berkata, PKR akan menjadi benar-benar kuat dan mantap hanya sekiranya mempunyai ramai pemimpin dan anggota yang berpegang teguh kepada “ideologi” atau dasar perjuangan parti.

“Kita perlu bergerak cergas dalam parti dan di kalangan massa rakyat; jikalau tidak boleh setiap minit, setiap jam dan setiap hari, sekurang-kurangnya setiap minggu dan setiap bulan berterusan,” katanya.