Mood PRU ke-13 Kian Terasa

12 07 2010

Piala Dunia berakhir sudah. Sepanyol telah menang perlawanan kali ini. Paul situkang ramal telah dengan tepatnya meramal kemenangan Sepanyol dan semua perlawanan lain. Mungkin kebetulan kot sotong ni.Belanda mesti kecewa sebab kalah di saat saat akhir. Tapi nak buat macam mana.Itulah adat resam dalam pertandingan. Ada kalah menangnya.Memandangkan demam bola sudah reda,mari kita sorot berita politik negara kita.

Dalam dua hari ni UMNO begitu sibuk dengan Mesyuarat Agung Tahunannya di setiap Bahagian. Pemimpin pemimpinnya letih kesana dan kemari untuk jadi perasmi. Saya perhati Muhyidin dan Najib serta  yang lain lain tak habis habis bidas Pakatan Rakyat.

Muhyidin selalu berpesan,UMNO mesti bertindak pantas mengubah persepsi rakyat bandar dan luar bandar terhadap Barisan Nasional. Muhyidin kata senario politik telah berubah sejak PRU ke-12 dan ini disulitkan lagi dengan penguasaan Pakatan Rakyat atas beberapa negeri.

Beliau dilaporkan dalam Utusan seperti berikut :

Landskap politik yang berubah sejak pilihan raya umum lalu telah mewujudkan satu corak pemikiran agak kekal di kalangan pengundi, yang mana mereka tidak akan menyokong kerajaan BN lagi“.

Najib pula mintak UMNO jangan syok sendiri. Najib mengingatkan supaya UMNO tidak lingkup sebagai mana lingkupnya parti LDP di Jepun.Najib menggesa pemimpin dan ahli UMNO untuk melunaskan janji pada rakyat dan tidak hanya mendengar keluh kesah ahlinya saja.

Najib dilaporkan berkata

UMNO jangan jadi seperti LDP (Parti Demokratik Liberal) di Jepun yang kalah kerana sikap pemimpin mereka yang berpuak-puak dan syok sendiri,” katanya sambil menyifatkan parti itu ditolak rakyat kerana gagal menyelami cita rasa dan kehendak rakyat.

Shafie Apdal pula ketika merasmikan mesyuarat UMNO di sekitar Selangor berkata UMNO ketinggalan dalam mendaftarkan pengundi baru berbanding DAP. Kata beliau bulan Jun saja, DAP mendaftarkan sekitar 13000 orang manakala UMNO hanya sekirat 7 ribu saja.

PAS pula baru habis retreat di Port Dickson. Retreat itu yang diadakan sebagai mempersiapkan parti menjelang PRU ke-13 menyimpulkan bahawa PAS tidak hilang atau susut peratusan undi melayu dan yang paling penting, PAS telah membulatkan tekadnya untuk merampas 60 kerusi Parlimen pada PRU akan datang.

PRU ke-13 dirasakan semakin hampir disaat UMNO-BN memperhebat serangannya ke atas pemimpin dan parti dalam Pakatan Rakyat. Perlukah kita minta Paul si tukang ramal untuk membuat ramalan siapakah yang bakal ke Putrajaya pada PRU ke-13 akan datang?

sapalah buat gambar ni~

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: