Analisis Peluang Pakatan dan Barisan di Hulu Selangor

25 04 2010

Pilihanraya Kecil Parlimen Hulu Selangor sedang berjalan pada waktu ini. Ia menyaksikan perlawanan satu lawan satu antara Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional.Masing masing yakin bahawa mereka bakal menang. Ramai penganalisis politik turut membuat ramalan berdasarkan kajian rawak mereka di Hulu Selangor.

Saya akan memberi sedikit analisa sebagai ramalan keputusan malam ini. Analisa ini adalah berdasarkan sentimen pengunjung blog ini.Poll ini telah lama di letakkan di dalam blog iaitu beberapa minggu sebelum PRK berlangsung. dan setakat ini seramai 108 orang mengambil bahagian dalam poll kali ini.

Diperingkat awal,ramai menjangkakan Pakatan (PKR) akan gagal mempertahankan kerusi ini kerana PKR di kejutkan dengan tindakan keluar parti beberapa ahli parlimennya dan juga adunnya. Namun pada hari ini setakat pukul 11.40 minit pagi, Keputusan adalah seperti berikut.

Sebanyak 52% responden percaya PKR bakal mengekalkan kerusi parlimen ini dari dirampas oleh Barisann Nasional. Meskipun PKR dilanda ribut taufan dek kerana tindakan beberapa katak yang melompat keluar,namun keputusan ini dilihat sebagai petanda bahawa sokongan rakyat terhadap PKR tidak berkurang, malah menjadi semakin kuat.

Mereka mungkin melihat tindakan keluar parti ini adalah tindakan yang ada kepentingan peribadi dan bukan kerana dasar parti yang tidak kukuh.Ada benarnya kata Timbalan Presiden PKR bahawa partinya kini semakin bersih dan kukuh kerana kotoran kotoran dan daki sudah keluar dari parti.

Manakala 37% undian pula berpendapat BN bakal merampas kerusi itu dari PKR. Pilihan ini mungkin kerana prestasi Najib yang semakin baik dalam pentadbiran. Dasar 1Malaysia Najib dilihat berjaya oleh para pengundi dan ini memungkinkan sokongan terhadap parti pemerintah itu bertambah pulih di Hulu Selangor.

Pengundi sebanyak 37% ini mungkin percaya bahawa Pakatan semakin lemah kerana ramai ahli ahlinya yang keluar parti. Mungkin juga mereka merasakan Pakatan Rakyat adalah rapuh dan tidak mampu mempertahankan kerusi yang hanya dimenangi dengan majoriti tipis iaitu 198 undi pada PRU yang lepas.

Seramai 11% responden pula tidak pasti siapa yang akan memenangi pilihan raya ini. Analisis ini dilihat selari dengan ramalan yang dikemukakan oleh kajian Zentrum  yang mendapati sokongan terhadap Pakatan pada waktu ini adalah melebihi BN sebanyak beberapa %.

Apapun,ini semua hanya ramalan kasar.Sama sama tunggu keputusannya malam ini.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: