Rakan Masjid Dibubarkan?

17 04 2010

Bermula malam ini,Badan dakwah terbesar di UTP iaitu Rakan Masjid akan menjalankan ijtima Sanawi mereka kali yang ke-9.Majlis ini bertempat di Dewan Kuliah 1. Ijtima ini lebih kurang bermaksud Annual General Meeting dalam bahasa Inggeris nya.Ratusan ahli hadir menyatakan komitmen untuk terus berjuang dilandasan rakan masjid. Turut di undang wakil wakil kelab,persatuan dan juga badan dakwah universiti berhampiran.

Sebentar tadi saya telah hadir sebagai pemerhati. Saya sempat mendengar ucapan perasmian oleh Tuan Hj Mat Nor Rosli selaku  Ketua Hal Ehwal Sokongan Pelajar UTP. Tuan Hj Mat Nor Rosli adalah antara pihak atasan UTP yang dilihat cukup intim dan ambil berat tentang Rakan Masjid ini. Harap sokongan beliau ini akan memudahkan lagi beban dakwah RM di UTP ini

Saya hanya sempat mendengar 1/4 sahaja dari ucapan dasar Presiden Rakan Masjid,saudara Akram Ismail. Antara point yang sempat saya dengar ialah isu pembuangan bayi,isu kalimah Allah dan isu hiburan.Beliau mengutarakan apakah pendirian rakan masjid dalam hal hal tersebut.

Rakan Masjid akan meneruskan AGM mereka esok. Dijangka perbahasan ucapan dasar presiden akan berlangsung pagi besok. Ini akan diikuti oleh usul usul perwakilan seterusnya pembubaran kepimpinan sesi 2009-2010 dan akhirnya ialah perlantikan saf kepimpinan RM yang baru untuk sesi akan datang.

Jadi,yang dibubarkan adalah saf kepimpinan,bukan RM itu sendiri.Harap jangan salah faham ya.


Actions

Information

22 responses

18 04 2010
Abu Bakar

Tengoklah poster rakan masijd ni… ini sebenarnya mempamerkan image yang amat negative. Dalam poster ni, kita nampak yang presiden tu tengah menyanyi.. hiburan la tu.. dan lelaki dengan perempuan macam bercantum bersama-sama… amat negative imej ni…

18 04 2010
Sad

Sokong. Poster yg mengalakkan pergaulan bebas. Sgt bahaya.

18 04 2010
alone

buat abu bakar dan sad : kamu berdua bodoh

18 04 2010
studentUTP

maaf ye.. saya yg design poster tu.. yg gmbr tu bkn gmbr sdg menyanyi.. tu gmbr dia sdg bg ucapan..

gmbr lelaki dan perempuan itu jelas ketara gmbr yg diedit..sngaja saya buat lain2 saiz utk gmbr2 tu, supaya mudah untuk explain hal2 mcm ni..

19 04 2010
ain

Assalamualaikum.
seperti yang saya pernah respon sebelum ini, ada di antara kita ini JAHIL dan mereka mempamerkannya. Boleh jadi mereka ini tiada kefahaman atau non muslim yang tidak faham, boleh dimaafkan, tetapi sekiranya sudah diberi penjelasan masih brsikap JAHIL dan menentang, sama dalam sirah nabi, mereka ini memang fasiq, munafiq. tidak merujuk kepada sesiapa. boleh fikir2kan. sangat mudah dan simple bnda ni.
have a read and understand about Islam, u’ll find the beauty if IT… find and search how many scientist and scholars revert because they smart and find the truth through the works and research they done… so, think.. smile..

19 04 2010
Abu Bakar

Siapakah yang jahil? penulis blog ni boleh misinterpret banner orang lain… jadi i juga boleh misinterpret poster u guys… apa salahnya… ?
keindahan agama =! menuduh bukan-bukan/ mengarut / sengaja misinterpret medium promosi org lain

19 04 2010
Abu Bakar

btw… kepada studentUTP,
kalo lain saiz pun… i tak nampak ade valid bukti kukuh untuk u mempertahankan poster tu bebas dari unsur negatif

19 04 2010
krzaman87

kebodohan melampau dalam memberi komen. Nama dah macam khalifah tapi komen penuh dengan kejahilan. Banner Eupho dan Teaser RM tu macam langit dengan bumi bezanya.

Janganlah serlahkan lagi sikap jahil anda disini.

19 04 2010
andy

setuju dgn komen di atas…
komen abg zaman ttg banner eupho tu sgt detail dan berfakta…
komen si abu bakar(yg name dah sedap ni) plak hanye lah menunjukkan sikap tidak puas hati dan kejahilan dalam menmberi komen yg menunjukkan kebodohan yg nyata berlandaskan nafsu amarah se mata2…
bertaubat lah…
maaf bahase kasar…

19 04 2010
Karipap Sardin

Abu ‘Ter’Bakar:

Bila dah terbakar mula la nak merapu tak tentu pasal. Dah nampak terang terangan orang tu bagi ucapan,dikatanya menyanyi? Anda kan ‘Euphonius’ dan aktiviti2 yg sewaktu dengannya. Xkan masih xtau beza yang mana satu menyanyi dgn yang mana satu bagi ucapan.

Takde bukti kukuh? Gambar dalam poster tu telah dicrop dan diedit, supaya sesuai utk dibuat poster ala2 teaser filem gitu. Bagi emel kat saya ataupun kat StudentUTP, nanti kami akan hantarkan gambar2 yang ori. Biar encik Abu tengok puas2 betapa validnya bukti berkenaan. Jangan lupa letak dlm frame, gantung dlm bilik. Lagi sesuai jadikan role model berbanding artis2 kat luar sana tu.

19 04 2010
Sad

hoho, 1 poster 2comments saja pon mau keruh dan bising. Senang kecoh la korang nih. Taubat la sikit.

19 04 2010
Abu Bakar

kamu boleh hinaku… tapi tak boleh hina namaku.. yang ni nama yang ayah bagi..

19 04 2010
Abu Bakar

kalo i sengaja cakap, i dituduh jahil… orang lain cakap, dia disebut sebagai hero…

yang ni seiras dengan politik hari ni…

lain orang lain treatment…

putih mata

tak payah cakap ape-ape dah… tulislah ape yang kamu nak…

kalo u tak paham perasan org lain.. sekarang kamu paham la bila orang sengaja misinterpret karya orang lain.. dan bila u pikir orang yang misintepret tu jahil.. perasan tu sama je.. i juga rasa u jahil… sama je perasan… bukannya apa…

19 04 2010
Sad

Kamarul Nasib macam Barisan la…apa dia cakap semua btul… sedih la kita nihnk talk from another perspective pon slah.

20 04 2010
sNs

percampuran gambar di poster nie bukanlah satu isu besar cz tht the way the designer nk express dier punya art…pd sy, good try but make sure next time lebih teliti dan berhati bila nk edit atau crop gmbr manusia cz bleyh nmpak kelemahan yg ketara..

then kesalahan plg obvious, next time jgn diulang lg, ini adalah satu perkara yg sering berulang dlm RM punyer poster..LOGO xbleyh di tutup separuh atau ditindih sesuka hati..bila ada logo, logo tue mst nmpak 100% dan jelas, xbleyh jd background..

untuk poster dan banner events yg lain please study cara letak logo UTP, cara susun logo events dan logo sponsor….

22 04 2010
studentUTP

thnx for da comment…appreciate it so much! tq sNs =)

btw..gmbr Kak Rai belah kiri tu mmg dia bg gmbr kepala separuh jek..so, nk xnk, tpksa wat cmtu..klu x, nmpk lg pelik..🙂

bkenaan logo, sy sdiri phm psl logo tu..bkn xtau.. tp, dibuatnya logo RM cmtu kerna sy nk menampakkan mereka ini di bwh RM sbb sy inspired poster ni from Iron Man 2 pnye teaser.. dia letak gmbr iron man yg besar di blkg.. so sngaja sy letak RM di blakang.. hu3 mgkn xproper kot..

bkenaan poster2 n banner2 event RM, sy perasan gak kelemahan2 tu.. tp, sy suka nk kongsikan gak pndpt sy di sini.. sy perasan sbhgn student Islam di UTP yg lum ade pngalaman join event akan mulakan dgn jd committee event RM.. jd, kdg2 ade yg bru nk explore new things dlm event2 RM swktu jd committee.. tu yg kdg2 ade gak bbrp kelemahan teknikal yg kelihatan.. then, setelah mereka bljr ilmu2 ni, mereka pun mula msuk event2 yg pd mereka lbih besar spt event2 under MPP =) maaf, juz an opinion of mine..

btw, thnx again for da effort to correct me..

27 04 2010
ain

Assalam. kepada ABU BAKAR, tidak katakan anda JAHIL, tetapi hanya memberikan ciri2 sahaja. itulah yang dilakukan sendiri oleh Nabi junjungan dan dalam Al -Quran sendiri. Dalam hadis ada mengatakan ciri2 org munafik, dan kita perlu menilai seseorang dngan ciri2 tersebut berpandukan ulasan2 para ulamak. itulah yang cuba saya lakukan. yang jelas disini, masyarakat memang dalam keadaan bobrok (rosak) kerana ramai yang tidak memahami hakikat kehidupan dan Islam. oleh itu, kepada semua yang rasa perlu untuk baiki diri, ayuh.. berubah. Islam bersifat Revolusi dan reform. tukar daripada norma kehidupan yang rosak dan jahil kepada fitrah (ISLAM).. mari, saya tidak menghukum kerana pendakwah bukan sifatnya menghukum. itu sebab saya tulis supaya semua pihak ada peranan. Yang berilmu, yang faham dan sebagainya. jgn salah faham ye.. sudah masa kita kembali kepada keindahan Islam itu sendiri. panjang lagi kalau nak dicakapkan disini. saya tinggalkan emel saya. anda boleh berhubung dengan saya dan kita berbincang. face to face.. no offence.. sekian.

27 04 2010
ain

lupa pulak : zain.ain90@gmail.com.
dan saya cadangkan untuk anda faham keindahannya, marilah join aktiviti2 kami dan rasainya. bukan hanya lihat dari luar, program2 biasa kami berbentuk dakwah umum yang melibatkan ramai orang, kam juga lakukan dakwah khusus untuk yang betul2 mahu Islam. ini juga peringkat2 yang Nabi kita sudah ajar. siiru ala barakatillah (silakan)…..

27 05 2010
Clarence Langley

Really great read! Truely.

30 05 2010
Burton Webber

If I had a nickel for every time I came here.. Great post.

31 05 2010
Grover Blackmon

If I had a penny for every time I came to zamankini.wordpress.com… Amazing article!

2 06 2010
Mari Stevenson

If only more than 17 people would hear about this.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: