Mesej Disebalik Banner Euphonius

14 04 2010

Kali ini kita akan bahaskan mengenai banner Euphonius ini.Saya secara peribadi memuji kecantikan banner mereka. Euphonius seperti yang kita tahu sangat hebat dari segi promosinya. Mereka bukan sahaja pasang banner dan poster di board board,malah tampal sampai ke dalam bilik air!

Cuba lihat semangat mereka dalam mempromosi event.Cukup bersungguh sungguh.Dari aspek promosi, saya melihat Eupho masih terkehadapan berbanding Kembara Sufi dan juga event event lain.Gerak kerja mereka nampak lebih tersusun dan teratur.

Saya suka tema warna Eupho. Ia menarik mata orang yang memandang.Pemilihan theme ini bagi saya cukup penting sebab kita sebenarnya berhadapan dengan manusia yang suka melihat perkara yang cantik dan indah indah.

Tapi disebalik kecantikan Banner ini,ada perkara yang buatkan saya terfikir.Cuba lihat background Banner ini betul betul. Ia menunjukkan penonton penonton konsert yang sedang mengangkat tangan, seolah olah sedang menikmati alunan muzik di atas pentas.

Bagi saya,background ini kelihatan cukup negatif. Kita biasa melihat suasana sebegini dibarat. Kalau di Malaysia mungkin kita biasa melihat suasana begini di disko dan pub. Kita biasa melihatnya dalam tv.betul tak?Dari gambar background ini,kita boleh menyimpulkan betapa tiadanya batas pergaulan antara penonton.Mereka berdiri dan berasak dibawah.Pemuzik pula rancak menyanyi dipentas.

Adakah ini gambaran hiburan yang cuba dibawa oleh Euphonius kepada pelajar pelajar UTP?Mungkin mereka boleh menjawap.Background kain rentang ini cukup memberi gambaran kepada kita semua betapa bebasnya penonton menikmati muzik. Saya sebagai mahasiswa tahun akhir melihat ini semua sebagai tidak begitu sesuai.Kita tidak sepatutnya menerapkan budaya seperti itu ke dalam diri warga kampus ini yang kita semua tahu tinggi tahap intelektualitinya.

Mungkin komiti Euphonius ini ramai yang bukan Islam. Jika begitu,mereka sepatutnya sensitif dengan budaya setempat yang sopan.Mereka sepatutnya merasa sensitif bahawa Islam menitikberatkan adab dan tatasusila dalam hiburan.

Bagi komiti beragama Islam dalam Euphonius,ingatlah bahawa kamu sekalian membawa imej Islam yang suci kemana saja kalian pergi.Masyarakat sering menilai Islam ini dari sikap dan perilaku umatnya.Justeru kalian sepatutnya lebih bertanggung jawab dalam kerja kerja yang kalian lakukan kerana akhirnya orang akan memulangkan semua kerja buat kita kepada Islam.

Usahlah dibawa imej imej sebegitu dalam masyarakat kita.Kita ada budaya kita sendiri.Mengapa perlu dicedok semua yang ada dibarat dan dibawa ke sini?Bukankah budaya Islam dan budaya timur ini jauh lebih teratur,lebih sopan dan menenangkan?Jika kita sedar,satu persatu budaya barat yang kita tiru dan ikut di Malaysia ini

Fikri fikirkanlah.Setiap perbuatan akan dipertanggungjawabkan.


Actions

Information

71 responses

14 04 2010
asam

anda penah pergi konsert eupho ke?utk pengetahuan anda, konsert eupho adalah di Chancellor Hall.tempat duduk disediakan..lg 1,rasanya Euphonius telah memberitahu security utk memberi security assisstant utk jaga Chancellor Hall tu..ape pun mgkn sbb anda tidak pernah pergi konsert eupho mgkn anda x tahu..but nice post..bgslah ade golongan yg mengambil berat psl bnd ni..🙂

14 04 2010
krzaman87

Ye saya belum pergi Euphonius. Yang saya komen adalah kain rentang Eupho yang memaparkan budaya tidak sehat. Di Chancelor Hall,meskipun penonton tidak berhimpit himpit,adakah lelaki dan wanita diasingkan tempat mereka? Saya yakin sudah 5 tahun saya di UTP,dan sudah 5 kali konsert penonton dibiarkan duduk bebas bercampur lelaki dan perempuan. Sunnguhpun ada yang non-muslim,tapi saya yakin muslim sangat ramai yg dtg. Berilah sedikit rasa hormat kpada Islam. Jika Eupho kali ini boleh pertimbangkan pengasingan penonton,saya ucap tahniah.

14 04 2010
makwe utp

kalau sebok pasal biarkan laki pempuan bebas dok campur… kenape xboikot convocation day?? kan campur laki pempuan.. yg tu lagi la.. management utp da tetapkan kite dok kat mane.. kenape xusulkan kat management soh tyme convocation day asing duduk laki dan pempuan?? anda juga bakal grad next sem insyallah.. dan anda juga kemungkinan besar akan dok sbelah pempuan kat chancellor tu nanti.. lagi2 malang kalau anda di apit oleh 2 gadis coursemate anda… majlis bukan skejap.. yg pg session, dari pg sampai tgh ari.. yg ptg session, dari kul 2 sampai lewat ptg around 5-6… lame tu bang dok sbelah pempuan.. camne kalau anda berada dalam situasi tersebut?? pg la tentang management kalau berani😀

14 04 2010
anatomi

salam.., menarik post ni, nampaknya isu euphonius ni semakin menarik dan hangat.
harap2 terdapat dua pihak di sini-satu yang sokong eupho & satu lagi golongan yg tidak menyokong..walaupun saya x pernah pergi tgk eupho (mmg x minat lagu2 ni), tapi saya nampak apa yang dikatakan zamankini ada benarnya. Saya x la bias pada mana2 pihak, cuma saya cuba berfikir secara rasional.
antara buat eupho dan x buat eupho, mana yang kita rasa datangkan lebih kebaikan dari kebaikan? (tepuk dada tanya iman).. kalau saya, saya akan jawab, dari saya pergi eupho, baik saya tido kat bilik je, atau study utk test… pahala dapat, dosa pun x der (harap2 gitu ler)..

then, utk makwe utp (r u male in disguise?), ada logiknya kata awak tu… cuma, x leh la nak samakan eupho dgn convo, sebab time convo, walau campur laki dgn prempuan, fokus kita lebih kepada keghairahan utk mendapatkan scroll, time tu dh x pikir pasal nak buat “kerja2 x elok” nih… lagipun time tu kan ada mak n ayah kita, so x kanla kita nak buat perkara yg karut2 plak kat situ.. tapi, kalau time eupho, adakah fokus kita hanya pada muzik? boleh jadi, dengan muzik dan suasana yang kelam tu, lebih menaikkan lagi keghairahan kita utk mendapatkan ‘sesuatu’ yang lebih… dan kalau ada orang berpegang2 tangan time tu, kawan kita nak tegur ke??(sy rasa, jauh panggang dari api)…

so, its up to you.. so life is determined by urself, but judged by GOD!.. =)

anatomi

14 04 2010
krzaman87

Pertama,saya tak pernah kata sila boikot Euphonius. Kedua mmg betul masa convocation duduk bercampur. Management buat begitu sbb ada keperluannya. Bukan suka2.dia susun nama kita ikut alphabetical order utk kelancaran proses convocation. Jadi mungkin dalam situasi dimana ia tk dapat dielakkan,maka mungkin ia dimaafkan (boleh tanya ustaz ustazah).

Tapi majlis convo beza dengan konsert. masa convocation suasana formal,lampu terang benderang dan ramai ibubapa.tapi masa konsert suasana hingar bingar,asyik dengan muzik,couple akan duduk sbelah2,dan macam2 lagi. jadi suasana tu jauh bezanya.

Jika kita ada ruang utk ubah,kenapa still nak cari alasan utk tidak ubah?kenapa nak cari juga alasan alasan lain untuk merasionalkan hujah kita?jika convocation bercampur, ia tidak akan menjadikan percampuran dalam konsert itu halal. yang salah tetap salah.

btw,harap awak faham maksud saya.

14 04 2010
Xyah kenal

Dalam Surah Yasin ade sebut dlm ayat 8,9,10 dan 11

8. Sungguh Kami telah memasang belenggu di leher mereka, lalu tangan mereka di angkat ke dagu, kerana itu mereka terdongak

9. Dan Kami jadikan di hadapan mereka dinding dan di belakang mereka juga dinding, dan Kami tutup mata mereka sehingga mereka tidak dapat melihat

10. Dan sama saja bagi mereka, sama ada engkau memberi peringatan kepada mereka atau engkau tidak memberi peringatan kepada mereka, mereka tidak akan beriman juga.

11. Sungguh engkau hanya memberi peringatan kepada orang-orang yang mahu mengikuti peringatan………

Saudara Zaman telah melakukan ape yg patut sbg seorang Muslim. Kalau masih nk berdolak-dalik dan masih cuba menegakkan benang yg basah silalah hayati maksud surah Yasin di atas ini.

14 04 2010
Not Ignorant, Just Better

Memang terbaek la blog nie. Aq da duk UTP 4 tahun, mmg setiap tahun dgr bende yg same. Haha2…da sampai nak tergelak gelak. Yang pastinye 1. Most probably pemilik blog ini berasal dari Negeri Pantai Timur and 2. Pemiliknye most probably ahli Rakan Masjid. Aq sampai skang x paham2 ape masalah korang dengan hiburan. Xkn 24 jam korang duk bilik xpernah dengar lagu barat atau tengok filem2 dari barat. Disebabkan sifat ekstremis orang mcm saudara, budaya timur kite telah pupus. Mak Yong, warisan turun-temurun dari negeri Kelantan telah diharamkan kat negerinye sendiri. Makwe UTP nie ade point gak, apsal x menentang management pasal Convocation atau Adjunct Lecture Petronas atau FESCO. Mentah2 saudara scholar PETRONAS saudara x berani nak tentang kn? Tp bagaimana pula dengan ajaran Islam? Haha..dilemma lg? Rasanye pelajar-pelajar di UTP nie sumenye bukannye eksteremis mcm saudara. Bagi mereka, Eupho cumalah hiburan dan hiburan sahaja. Mereka tidak mengambil Eupho secara serius mane. Keluarnye dari CH, mereka tidak rse nak berzine k ape…da saudara sendiri dah kate kn yg sumenye berintelektual. So ape yang perlu ditakutkan? Daripada Eupho dibantah dan diburuk-burukkan, cube kite mengajar umat sendiri bagaimana menghormati kaum wanita dan bagaimana nak kuatkan iman. Kalau nie x reti cmne la diornag nak survive kat dunie luar nnti. Adakah Rakan Masjid akan sentiasa berada di sis mereka untuk menasihatio mereka? Ape2 pon…aq ingin memohon maaf jika coretan aq nie ade menyinggung persaan saudara. Cuma pandangan sahaja dan tidak lebih drpada 2.

15 04 2010
krzaman87

nak asing tempat duduk pun ekstrimis ke?yang suruh asing ni bukan saya.Tapi ni Fatwa oleh Ketua Ulama Islam Sedunia Yusuf Al-Qaradawi.

tu baru asing tmpat duduk. belum cakap pasal hukum islam lagi. rasanya mesti kena cop pengganas kot kalau cakap pasal hukum Allah.

budaya yg tidak bertentangan dengan islam,silakan buat.Tapi jika ia bertentangan dengan akidah dan syariah agama,takkan awak nak pertahankan jugak?

adakah agama atau budaya lebih penting?silakan jawap. Agama atau budaya???

15 04 2010
Not Ignorant, Just Better

Kedua-duanya penting. Negara jiran kite yg mempunyai populasi umat Islam yg paling besar di dunia mampu nak balance-kan kedua-duanye walaupun ade budaya mereka yg bertentangan dengan agama Islam. My Beloved Malaysia is not an Islamic Country. I respect the fact that my religion is the National Religion but at the same time I also respect the fact that I have friends from other religion. No matter weather we are a majority or not, everyone should be taken into consideration. We are a secular nation as is other Muslim majority countries such as Turkey and Indonesia. Just bcoz the state of Kelatan is an Islamic State, don’t try to make the whole of Malaysia an Islamic state. Yusuf Al-Qaradawi is not the Prophet. I will only acknowledge the teachings of the Al-Quran and the Prophet Mohammad s.a.w. Kalau aq de wut salah, biar aq yang menjawab kepada Allah s.w.t diakhirat nanti. And Yes, during dat time you can say, “I told you so” if dat applies. Peace!

14 04 2010
Mahasiswa

Saya bukan lah nk kritik mana-mana pihak…tapi nk anda semua fikirkan, semua ini bergantung pd seseorang itu. Jika dia ada fikiran yang baik, di mana jua dia tak kan buat ape2 yg X elok. Jangan salahkan pihak lain dan menuding jari pd pihak lain. Kita kan adalah mahasiswa, bukankah kita sudah mature utk berfikir…Di luar dunia, ada pelbagai tarikan, bolehkah anda menghalang semua tu? Jangan salahkan orang lain jika sendiri tidak dapat bertahan. Jika mesti sentiasa cuba mengelakkan situasi begitu(asingkan laki dan perempuan) baru seseorang itu X kan fikirkan yg bukan-bukan, adakan dia seorang yg baik? Dan jika X nak ikut barat, janganlah makan makanan barat, guna barang barat. Laki dan perempuan adalah manusia, bukan binatang. Binatang tak dapat dihalang dan perlu diasingkan kerana mereka tak dapat berfikir seperti manusia…

15 04 2010
anti-krzaman

wtf.
u r really stupid mr. krzaman
hell to you..

15 04 2010
krzaman87

Mr anti-krzaman.Maybe u can explain why do u hate me.

19 04 2010
Karipap Sardin

Orang dah takde modal. Tu yg x pasal2 mencarut sana sini. Macam ni ke dikatakan mahasiswa yang MATANG dan PANDAI BERFIKIR?

15 04 2010
d.S.1

Well, this thing can nvr finished debated..
it will b an unending story..
i don like 2 c ppl arguin each other n say rough words..
so, i jz hope every1 can think 4 themselves, think wat they want to do and wat they shud do..
talking so much, posting so much, voices up ur opinion in d blog o sth will oni attract other ppl’s attention 2wards u, not d events.
u will b d star of these 2 events..
so jz stop it, think wat u hv 2 do n do it. no need 2 heboh hebohkan, cz it will cause more and more debate and argument.
dis thing will nvr finished being argued.
d Creator gives us mouth 2 eat, not 2 say bad things o voice up opinions, we have hands 2 work 4 him, spread his good news, not to type these nonsense things (which is an unending story), most important, he gives us brain n heart, so dat when we r doing sth, we consider and we do it wv our heart willingly, 4 our own sake, not 4 him… He gives us the wisdom to choose.
thanks^^

15 04 2010
krzaman87

Well, i feel responsible to give awareness to the people. I am pouring out what i think is right.
it is our obligation to give comment.I dont use harsh word in my posting. It is people’s emotion
that make them to say that.
I believe we need to have check n balance in the society.Some people just dont know what happen.
God gives us mouth not only to eat my dear, but to preach what is good,to deliver what is right.

if my point of view is wrong,just let me know.U can correct me. I have obligation to remind people,especailly
my muslim brothers. This is the obligation of a muslim. Hope u understand.

16 04 2010
krzman

and you know what. he is Euphonious Project Director!

15 04 2010
shinda88

Haha . .thx for the post. quite nice.
saya dh join eupho quite number of times, setiap tahun akan ada blog2 mcm nie, so x heran dh, agreed with Not Ignorant, Just Better. Btw saya dh 4 tahun d UTP (walaupun kalah setahun ngn tuan punya blogger) so insyallah comment saya harap leh give input to this post? no hard feeling, kita berbahas kan?😀

Tentang komiti untuk eupho kali nie, kita ada komiti muslim dan non-muslim (the numbers balance shud be). Untuk info, komuti non muslim eupho amat mengambil berat psl budaya kita, and of course things related with muslim issue. Tapi x semua dorang leh agreed including pengasingan tempat duduk since dorang pun de view masing2. dont worry, dr komiti islam, kitorang pun alert benda2 mcm nie, that is why kitorang sebaik mungkin cuba nk reducekan benda2 x elok yg might happen time event. x semua kitorang leh halang but we’re tried our best.

“fokus kita lebih kepada keghairahan utk mendapatkan scroll, time tu dh x pikir pasal nak buat “kerja2 x elok” nih…” . . . erk? mestikah pergi eupho think nk buat benda2 x elok? -_-” come on . . . sape nk bayar rm5 (ok promosi harga tiket eupho hehehe) nk g CH buat “benda2 x elok” ? . . . dorang byk tempat lagi nk buat kut adeyh . . nie mesti psl ade dua tiga couple nye kes, korang pakai trus statement ala-ala “sape g eupho akan pikir nk buat benda2 x elok” . . tp x pe, setiap tahun pun akan ade geng2 yang berpikiran mcm neyh so x pe la, mcm culture lak so actually quite fun to have u guys around😀

and agreed with Mahasiswa, kita dh sampai tahap level mahasiswa so leh pikir sendiri ler, mana baik buruk, and mana tempat nk buat benda baik buruk, x de jek eupho == place for bad things kan? hahaha

So thats all, rasanya dua pihak pun de point masing2, x nk blame sape, so gudluck ngn dua2 events k? Eupho and Kembara Sufi😀

15 04 2010
krzaman87

tapi, syarat2 berhibur ni bukan sudah digariskan oleh Ketua Ulama Islam Sedunia ke, Prof Dr Yusof Al-Qaradawi?
Adakah view komiti komiti non-muslim lebih jauh kebenarannya dari Ketua Ulama muktamar ini?
Saya tak setuju kalau kata pergi Eupho orang akan buat benda benda tak elok. Cuma pengasingan penonton tu selaras
dengan tuntutan islam utk menjaga batas batas antara lelaki dan wanita.

anda sebagai komiti muslim dalam Eupho sepatutnya menjelaskan akan hal ini dalam Event,tapi tidak,anda tidak mampu
mempertahankan prinsip asas Islam disana..

Eupho 2000 penonton pun rasa susah nk asing,mungkin sebab nak jaga hati non-muslim.adakah pengasingan lelaki perempuan ini
satu penghinaan kepada agama lain???

Jom Heboh di kelantan tu bukan setakat 2000 pnonton, tapi 50 000 ribu penonton. Pengasingan tidak ada masalah pun.Dato Ridzuan,pengerusi TV23 kata ia malah akan dipraktikkan di Johor Bharu pula selepas ini?Apa kurangnya Jom Heboh berbanding Euphonius??

Fikirkan.

15 04 2010
shinda88

Erm betul gak, bijak sungguh. But think back, how kelantan manage coz of their management. So, pe kata anda cuba untuk “join” event Eupho, cuba untuk jadi “hicom” and cuba untuk come out with the “pengasingan tempat duduk” time event? how bout it?😀 at least i do my effort here from the event it self by joining, of course the result not satisfied u (see from ur comment) but I already here, so why dont u join me then?😀

15 04 2010
krzaman87

takde ke HICOM muslim dalam EUPHONIUS ni? mereka tidak boleh ke jadi check n balance dalam kalangan HICOM. kalian sebagai HICOM ada kuasa/authoriti untuk melaksanakan apa yg trbaik. 5 tahun dah event Eupho dijalankan,sebutkan saya satu tuntutan Garis Panduan Hiburan yang Euopho dah buat? saya nak satu je.

Saya tak expect EUPHO untuk buat semua sekaligus.Tapi kalau tak boleh buat semua,jangan tinggal semua. Jika kali ini EUPHO asingkan tmpat duduk,rasanya semua pihak akan rasa puas hati sedikit.

Namun,5 tahun sudah berlalu,Konsert demi konsert berjalan,Bntahan demi bantahan berlaku,namun tidak ada apa apa yang berubah. Jadi sampai bila2 isu ini tidak akan selesai.

saya take note cadangan awak utk jadi HICOM. well saya akan panjangkan cadangan ini kepada pihak yg selayaknya selepas ini.

15 04 2010
d.S.1

ur point of view is not wrong. well, i agree wv it^^
so keep it up, my fren.
bt, leave d thoughts 2 every1.
like i say, no point we argue here.

15 04 2010
krzaman87

well, i am suggesting what i think is right. i leave it to the readers to decide. I have no authority to stop people doing the thing the like. at least, my responsibility to remind people is accomplished. so if God asks one day, dont say I dont remind you guys.

15 04 2010
shinda88

Of course Eupho ada garis panduan . . .but nvrmnd ler, explain2 pening lak, if interested ur always welcome to join the committee hehehe btw its fun to read ur blog. and agreed with d.s.1, ur point of view is not wrong after all, So . . well gudluck with ur event and have a good day😀

15 04 2010
krzaman87

OK, I think I have delivered my message. Remember, every matter can be solved provided we put aside our pride and ego. If someone correct us, it’s normal. Because none of us is perfect.

We must be thankful because God still love us by correcting us through the lips of our friend. It shows God want us to change. But let’ say if someday we do bad thing, but nobody come and correct us, that’s mean God has forsaken us.

15 04 2010
rajin ke kelas

hurmmm… aku xnak la dikatekan jahil dgn ajaran islam.. tp apekah makne pergaulan bebas ni sbenarnye eh? kalau dah disediakan kerusi utk duduk.. kalau dah ade perempuan duduk sebelah.. as long as aku xduduk atas riba perempuan tu rasenye xbole la dikatekan bergaul bebas kan?

nak comparekan eupho dgn jom heboh? jauh skali… xbole la camtu.. jom heboh tu konsert.. org berpusu2 berdiri2… itu mmgla pergaulan bebas.. kite xleh control perbuatan org la kan… so dari segi islam mmg patutla di asingkan..

eupho ni bole dicomparekan dgn pegi ke kelas.. ade seat.. org pilih tempat… mane kosong duduk… xde ar plak aku nk duduk atas riba perempuan.. tp mmg kadang terpakse duduk seblah perempuan sbb tu je seat yg ade.. adekah ini bergaul bebas? xkot~~ mungkin saudara akan ckp ini salah satu bende yg kite xbole nk buat ape2. betul ke? ade ke saudare cube suh management buat rule tuk asingkan laki dan perempuan dalam kelas? mungkin ssh kan? sbb xde unsur2 pergaulan bebas pun..

hurm… cane nk ckp lagi ek… aku lebih percayekan niat masing2..

dtg eupho, tgok org perform (sambil duduk bknye terkinja2 melompat), pastu balik rumah. same mcm g kelas, tgok lecturer (ni pun duduk jgk),then balik umah. tiade pergaulan bebas disitu kan…

p/s: jgn pulak dicomparekan panggung wayang dgn eupho. sbb wayang tu tersgt2 gelap. dan kadang2 xramai org yg dtg. di situ ade unsur2 tidak elok yg mungkin boleh berlaku. hehehe.

15 04 2010
Abu Bakar

Mr born-at-1987 krzaman
From your interpretation, you make Euphonious soooooooo evil and unethical that they even try to corrupt the minds of UTPians through their banners! Cool point there! I mean, have you even been a designer before? Don’t twist others’ message like the way a politician does, Mr krzaman.
And if you can interpret others’ msg how ever you like, why can’t the others like me? From my view, you are NOT trying to create awareness, but to MANIPULATE others’ thinking through your words. Sorry but I have to say this, just give up. You’re not a good author and UTPians have intelligence. We can think and reason things around us. Don’t ever try to humiliate our intelligence. But if you insist on posting these “Hey-mommy-look-I’m-doing-good-things-everyday” diary, go ahead. But I would advise you to sit in your room and study for your Final Exam. bwahahahaha

15 04 2010
krzaman87

Saya tetap dengan pendirian saya, Banner Euphonius ini membawa mesej yang sangat merbahaya. Cuba lihat sekali lagi banner itu dan sila fikirkan apa yang katakan ini.

15 04 2010
Abu Bakar

btw i’ve never seen a banner wif ticket-looking design.
u have get/COPY-PASTE the wrong design.. it is a ticket design, but cool copy-paste there. good job 😉
n beware of the copy-right issue.

15 04 2010
Final Year Student

Bila bercakap mengenai garis panduan yang telah dibahaskan oleh Prof Dr Yusof Al-Qaradawi , pengasingan tempat duduk adalah salah satu sahaja daripada garis panduan yang telah dijelaskan di dalam Islam.
Saya melihat perbincangan lebih tertumpu kepada isu pengasingan tempat duduk ini sahaja sampaikan ada yang cuba mencari hujah dengan membandingkan dengan convocation day, kelas dan sebagainya.
Sebagai muslim, kita ada sumber rujukan yang utama iaitu Al-Quran dan Sunnah selain ijma’ dan qias ulamak. Dalam apa-apa pekara pun seperti ekonomi, pentadbiran, ketenteraan walhal di dalam hiburan sekalipun kita tidak boleh mengenetepikan sumber-sumber ini sebagai rujukan dalam membuat tindakan selaku orang yang beriman dengan Allah dan Rasulnya, Islam sesekali tidak menolak hiburan malahan hiburan itu juga suatu keperluan untuk memenuhi fitrah manusia.

Saya tidak menolak sesiapa sahaja untuk menganjurkan pertandingan ataupun pertunjukan berbentuk ‘band’ atau sewaktunya dengannya. Tetapi perlulah mengikut garis panduan daripada sumber-sumber yang teringgi yang kita imani. Jika sekadar berhujjah dengan akal semata-mata dalam membuat perlaksanaan, sudah tentu kita akan sesat sebabnya kita jahil dalam menentukan yang mana satu betul dan salah.

Berbalik kepada garis panduan, adakah pengasingan lelaki dan perempuan sahaja yang diperkatakan itu?Bagaimana pula cara penyampaian lagu tersebut, isi-isi kandungan di dalam lagu dan siapa golongan yang diharuskan untuk menyampaikan kepada audiens?

Betul, kalau tidak dapat buat semua … jangan tinggal semua. Perlahan-lahan dalam membuat perubuhan dan penerangan kepada masyarakat.

Tetapi bagaimana dengan Euphonius dan event2 lain yang lebih kurang sama patternnya? Dimana tahap perubahan anda sekarang?
5 tahun di UTP, saya melihat kondisinya adalah sama. Tidak bersetuju dengan event-event sebegini bukan bermaksud sekadar event itu atas nama Euphonius, tetapi cara perlaksanaanya. Selagi mana tidak menepati garis panduan beradasarkan sumber yang disebutkan tadi, selagi itu akan ada golongan yang bangkit menyuarakan ketidak setujuan mereka ttg event ini.

JIKA PIHAK EUPHONIUS MAMPU MENUNJUKKAN KOMITMEN UNTUK MEMBUAT PERUBAHAN, SAYA TIDAK RAGU-RAGU UNTUK MENYOKONGNYA MALAH MEMPROMOSIKAN KEPADA KAWAN-KAWAN.

INGAT, BUKAN ATAS DASAR NAMA ‘EUPHONIUS’ ADA PIHAK MENENTANG … TETAPI KANDUNGAN EVENT ITU SENDIRI YANG DIBERI PERHATIAN.

15 04 2010
krzaman87

jawapan final year student ini adalah jawapan kepada semua persoalan yg kita bincangkan. bukan kerana event itu euphonius,tapi kerana kandungan event itu.saya mungkin banyak menyebut isu pengasingan tempat duduk saja,tetapi banyak lagi aturan lain yang saya diamkan.bukan apa,sebab saya yakin..even nak asing penonton pun akan banyak alasan diberi oleh penyokong2 Euphonius.

Janganlah guna hujah dangkal utk pertahan student utk bercampur dalam konsert. Apa la..ada ke nak disamakan dengan kelas…pastu kata jangan samakan dengan pawagam..nk tergelak baca..

15 04 2010
Sad

krzaman, no offense but, I never see got students kissing, hugging or make out during the concert. What is your point of bising and worry? i think you should get a life and buy a ticket to see what is happening during the concert rather than making petition on ur blog.

15 04 2010
hihi

tuan punye blog pun dah lari topik.

ckp psl banner, gamba org2 angkat tgn melambangkan disko, pub, etc. padahal eupho xde pun berdiri2 lompat2. eupho ni event sopan. jage adab. xde lgsg unsur seks or drug. hahaha.

pastu mule la author blog ni menyempang kearah pengasingan seat. org argue juge yg tu. author pun ubah pulak topik content of the event. haha. sampai bile2 pun xabes.

tolong la jgn pretend yg tuan author ni xingin mencondemn eupho. lenkali post je topik blog ni eupho perlu asingkan seat laki dan perempuan. kan sng . xperlu nk salahkan banner yg hanye design art tuh. org yg design pun xde niat nk merosakkan bangse sdiri. kahkah. politik gila wei. hahaha.

15 04 2010
Final Year 1st Sem

Salam,

Hm..hot issue everytime Eupho is being held. Anyway, I’m not taking side of anyone here. Just to give out my opinion la. From the comments, some said human got brain so that we can think what’s good and what’s bad. But remember, there are a lot of bad things done by the human out there. You heard about people killed others, raped others and many more and the list goes on and on. So definitely we need a proper guideline and rules to make sure we do the right things. What Zaman mentioned in his blog is totally up to him. It’s his blog anyway. He can write anything he likes or hates since this is his blog. For people who are hating reading his blog, just stop reading it. There’re other blogs that you can read. If you guys think you are intellectual enough, so act like one. Don’t curse here and there just because you can’t accept whatever been written by him. It’s so un-intellectual. I think not only in Islam, but in other religions also has their own guideline in living their life based on their religion. So,please respect each other. This is how we can see the level of intellectuality of you guys, based on your comment. Be wise guys, even our ex-PM, Tun Mahathir sometimes condemn the current government in his blog. People can say anything they want but as a university people, please think like one. Sometimes people without a degree can think better than us. Ok,a bit out of topic. Anyway, if you’re a muslim, please read back the Quran and understand the meaning of each verse. That’s the only legacy left (plus with the Sunnah) by our Prophet Muhammad S.A.W for us to hold on to…

15 04 2010
adek

baca artikel ni,walaupon xde kaitan banyak tapi ada input yang leh kaitkan dlam isu ni

Parti Islam Semalaysia (PAS) memandang berat gejala pembuangan bayi di negara ini. Perbuatan durjana yang lebih teruk daripada zaman jahiliah sebelum baginda dibangkitkan menjadi Rasul. Gejala ini amat memalukan negara, kebetulan majoriti yang terlibat ialah orang melayu Islam. Fenomena yang berlaku menunjukkan gejala yang tidak bermoral ini semakin parah dan menggambarkan kegagalan kerajaan yang ada pada hari ini gagal untuk mendidik rakyat menjadi manusia yang berguna dan tahu tentang nilai hidup mereka.

Peristiwa ini amat memalukan Islam kerana orang Melayu mewakili penduduk yang beragama Islam. Secara tidak langsung akan merosakkan imej Islam di pandangan orang bukan Islam di negara ini.

PAS melihat bahawa kerajaan Umno/BN pada hari ini tidak serius dalam menanggani masalah ini. Ia bukan mencari jalan untuk menutup punca supaya gejala ini tidak berlaku. Ia lebih kepada program yang bersifat menyapu sampah di bawah karpet. Program yang dilaksanakan untuk mengatasi masalah akhlak lebih beroreintasikan perniagaan sesama kroni. Sebab itu projek Rakan Muda dan PLKN semuanya oreintasi untuk mengkayakan kroni sahaja. Akhirnya matlamat tidak tercapai, sebaliknya wang negara lesap begitu sahaja walau terpaksa membelanjakan wang berbilion ringgit.

Sepatutnya dalam menanggani masalah pembuagan bayi ia mesti bertindak sebagai mana kaedah Islam iaitu “Saddu Zara’ik” MENUTUP PINTU KEROSAKAN. Kerajaan sepatutnya mengawal PUSAT HIBURAN, memperkatatkan peraturan iklan yang menghairahkan, mewajibkan pelajar Islam memakai tudung, MENGAWAL PERGAULAN BEBAS, kempen menutup aurat, kempen jauhi zina.

Selain daripada mendidik dan mengawal maka kaedah yang paling berkesan ialah mesti kembali kepada hukum yang Allah kenakan kerana hukum Allah mempunyai roh iaitu “nakala minallah” yang Allah akan melontarkan kegerunan untuk pelaku maksiat menjauhkan perbuatan zina. Sudah banyak cadangan yang kerajaan cadangkan, kita tidak dengar satu pun cadangan untuk kembali kepada apa yang diajar oleh ajaran Islam.

Ustaz Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

~~>nmpak da significant dia???ke xnampak lagi??KALAU XNAMPAK AL AARAF 179..Cheers

15 04 2010
i am a muslim

hoo..panas juga post ini. terkena agakny…
ramai yg bahas guna logik, nafsu dan kepala otak sendiri je..

to daie: bersabar dan kuatkan kesabaranmu. aku tahu amanah kamu ckp berat. pastinya ad ganjaran dari Allah, Allah Yang tidak Memungkiri Janji

to muslim: keseronokan dan keinginan kepada hiburan itu fitrah. biasala. bukannya aku nak merampas nikmat berhibur dari kamu. hanya bagaimana kamu memilih dan menggunakannya. di dunia ini, keseronokan itu hy sementara shj. esok2, ia hilang, lepas tu dtg balik, lepas tu hilang lepas tu…
alangkah baiknya kita berpandukan petunjuk Pencipta yang Maha Kuasa. hiburan yg kekal di syurga kelak. insyaAllah. pastinya setiap itu ade hikmah.

hiburan itu merupakan alat bkn matlamat. yg kemuncakny ia alat untuk kita mendekatkan diri kepada Allah. ia berdasarkan hadis saidatina Aisyah yang mendengar nyanyian dua gadis di rumah Rasulullah
s.a.w, perbuatan para sahabat yang bernasyid semasa mengorek
parit pertahanan Madinah dan perbuatan Rasulullah s.a.w yang
membawa Aisyah melihat tarian hamba Habsyi.

nak mengingatkan juga di sini, setiap kamu akan ditanya kelak setiap perbuatan kamu di dunia oleh Allah pada hari yg pasti. jika kamu yakin program hiburan yg kamu pergi itu tidak bercanggah dengan peraturan Allah. silakan.

Semoga Allah melihat sekecil amal aku ini dan semoga aku dapat memperbaiki diri.

15 04 2010
jumbo

aku join Eupho sejak 1st time diorang buat sampai la aku grad. memang enjoy layan Eupho ni.lebih-lebih lagi kalau kawan sendiri yang perform.kalau tak ada kawan perform pon, boleh tengok student utp yang berbakat main muzik. aku sokong diorang wat event camni.boleh ketengahkan bakat student2 utp.

tiap kali aku pergi eupho mesti dapat note dari RM mengenai batas-batas hiburan dalam Islam.tapi aku x marah.apa yang diorang tegur tu betul. asing seat laki pompuan pon betul.memang tak kissing.tapi pegang tangan tu ade.tipu la kate takde.joget-joget pon ade.nak2 time member korang perform. selalu je aku tengok(aku joget jugak).kate nak support member.alahai.normal la tu.

senang kate..korang buat jela ape korang nak buat.tapi jangan melenting maki hamun balik kt RM.diorang buat kerja diorang.Berdakwah.Sudah-sudah la gaduh tu.Berfikir cara mahasiswa la,Islam sekular la,convo la,jom heboh la,ekstremis la..Yang Islam tu fikir dulu sebelum korang sembur kate-kate keras.baik korang layan Megadeth dari gaduh-gaduh.hehe

18 04 2010
Karipap Sardin

Komen ni ada button ‘like’ x? Haha

18 04 2010
krzaman87

i moderate all comments.

15 04 2010
wak joko

jgnla bt cmni, buruk imej islam jgk, islam xsuruh org bermusuh krn berbeza pandapat. kte ingt x? bahawa org2 alim sentiasa diuji oleh Allah SWT dgn dugaan. dn dugaan itu adalah riak kerna dia beranggapan dia lebih ilmu agama dr org lain. biasanya tindakn org2 yg riak ini adalah berlandaskn nafsu amarahnya. apabila marah kita akn lupa pd tuhan, kita akn bt sesutu yg bertentangan ngn ajran islam, iatu hasad dengki terhadap org len. jd jgnla bertindak sesuatu yg memburukkn imej islam , jgnla kita menjadi provokatif, dakwahlah secara sabar dan halus. insyaallah.

15 04 2010
Mahasiswa

krzaman87,
have u ever heard dat u see what ur heart sees and you hear what ur heart hears. So, if someone has a beautiful heart, every thing and every music he or she hears is beautiful and good. But if someone has an ” ” heart, he or she will never see d beauty side no matter how wonderful d thing is. Regarding d poster, if u say it brings some dangerous message behind, mayb it’s bcoz u have misinterpreted it. Dun b so negative…^^ If someone really has d heart 2 sit separately during the event, no one will stop them or force them to mix around. So y r u so worried? Their parents trust their children. Then why dun you trust ur brothers and sisters too?

15 04 2010
bdak baru

to mahasiswa….
org2 yg buang anak tu,yg buat maksiat tu and so on tu…
mak bapak dorang pun once penah percaye ka n dorang…
tp still terjadi jgak kes buang anak oleh anak2 dorg…
why is that happen???
simply becoz ther is no enough didikan from their parents…
just try to think about it….
dan satu lagi,
aku percaye, semua yg kluar kan fakta2 beragame kat sini semuanya dgn niat yg baik iaitu, nak sedar kan korang yg x tau fakta2 agame ni dan nak jauh kan korang dari api neraka….

peace…/

18 04 2010
Karipap Sardin

To budak baru:

Ada benarnya kata2 budak baru ni, tapi kita xleh gak nak salahkan mak bapak seratus-satu peratus. Sebab salah satu perkara yang membentuk perwatakan dan peribadi seseorang manusia tu adalah persekitarannya sendiri.

Kita sendiri boleh perhatikan macam mana perwatakan rakan-rakan kita, kita sendiri boleh agak dalam persekitaran yang macam mana diorang hidup. Takkan laa orang yang gemar berkawan dibentuk peribadinya dikawasan kejiranan yang tak pernah nak amik tahu hal jiran?

Betul tak?

25 04 2010
bdak baru

to karipap sardin…

btol3…trime kaseh sebab btol kan aku…
maksud aku, bkan 100% salah parents,tapi ape yg nak disampaikan adalah,
akan ade certain org yg x dpt didikan yg secukup nye dr parents dorang, jadi dorg ni kurg tahu pasal agame, so, that’s why lah kenape kene ade figure2 yg mcm krzaman ni utk menigngat dan memberitahu dorang pasal islam nih…
nyway, KS da lepas….
KS mmg best, ssambil berkonsert, mate aku boleh berair menghayati lirik2 die…
eupho mcmmane???wallahualam sebab aku x pegi…
x tau lah kalau ade lagu yg surruh ingat tuhan ke….mungkin ade, kite bersangke baik,heheh…

15 04 2010
Sad

kk, smua settle, bagi bdak nih pikir lu…

16 04 2010
Jufring

Salam…
pasal pengasingan tempat duduk ni, kami komiti IRC Carnival dah buat PENGASINGAN TEMPAT DUDUK LELAKI PEREMPUAN, tapi, takde orang pun duduk kat seats tuh…
semua nak duduk Island campur….

FYI, event kami, movie premiere tu hampir diBATALKAN sebab orang2 macam ANDA… emel fitnah kepada PETRONAS… tapi anda jenis yang berani… tak sembunyi… cakap terang2…

Please la..
kita semua nak belajar anjur event…
janganlah rosakkan event orang lagi..
please lah…
kami dah penat..

16 04 2010
bdak baru

x berjaye asing kan…maknenye gagal la kan…kalau ditegaskan dr awal2 lagi kpd audience mesti akan ade yg ikut…
contoh-bg tau dorang mase dorang beli tiket tu utk duduk asing2…bgtau dorang utk lelaki island mane,pompuan island mane…
ade buat x bende ni???aku xtau sbb aku pun x pegi,tp kalau ade buat bagus la…
terlepas dose…
just suggestion…
no offense ye,huhu…

16 04 2010
akmal

its our ticket! not banner. n i believe u have pulled it out in our euphonious blogspot. just wanna make it clear… (the designer is chinese, and he dont even care about the background when he is designing it. just a simple misinterpretation and you already got 40 response. nice work)

16 04 2010
krzaman87

just look at the banner all over UTP. the design is the same. what an image you guys are potraying.very negative.

16 04 2010
butoh

apa yg kau tau sgt pasal eupho ni? kau tak pernah pegi, tapi nak cakap macam2.. macam kau “PM” eupho.. kau pernah pergi fesco? talent search? childpro? orang fikiran sempit macam kau memang takkan pergi event2 ni.. tapi aku nak bagitahu lah, tak ada satu pun event ni yang audiences dia berdiri.. background “banner” kau tu, yg aku rasa adalah tiket itu sebenarnya adalah abstrak..

gambar orang ramai2 angkat tangan kau terus ckp mcm dlm club.. WTF? ni UTP lah.. we are all brainy enough to think.. pergi eupho, duduk, tgk show, balik.. takde nak romen2, cium2, nak ghairah2.. kalau nak ghairah2, banyak lg tempat kat luar tu boleh nak ghairah2.. CH? UTP? itu bukan salah satu tmpat.. so, kalau seating laki n pmpuan campur, itu bukan satu masalah, itu satu norma..

ini bukan kelantan, jgn nak samakan dgn jom heboh.. jom heboh diorang nak monopoli pemasaran kat kelantan.. nak amik hati org2 sana.. eupho takkan nak amik hati rakan masjid.. percayalah.. its way different.. n if you’re saying that lelaki dgn perempuan tak boleh campur.. lelaki dengan lelaki kau ingat dah cukup bagus?

kalau dalam bilik pun tlg potongkan kuku “adik”, kat tempat gelap apa lah nak jadi nnti..

16 04 2010
krzaman87

to butoh : go and shit over the Dr Yusuf Al Qaradawi. He is the one who issue this fatwa. He is the one who come out with this guidelines. Dont be mad with me. I am not the one who say it. I am here to remind you guys only.

If you cant accept, it’s no longer my business.

18 04 2010
Karipap Sardin

To krzaman87:

Sabar bro, sabar. Iblis sendiri pernah berpesan kpd Nabi Musa:

“Ingatlah aku ketika marah, kerana aku sendiri sentiasa berada sitiap salur darahmu”

Banyak2 kan bersabar, nak memberi nasihat mmg xpernah mudah jalannya. Sudah menjadi norma sorang manusia, very resist towards change. Anggaplah orang2 yang sentiasa duk provoke kita, duk marah2 dan maki2 ni sbg orang2 yang masih belum mengetahui dan orang2 mcm bro la yang kena tunjukkan kat diorang. Teruskan perjuangan, ingat, laut mana yang tak berombak?

Salam perjuangan!😀

16 04 2010
Abu Bakar

Dear krzaman87
http://img43.imageshack.us/i/youmadr.jpg/
chill. and cheers😉

16 04 2010
Abu Bakar

Dear krzaman87,

Is there any banner left when there are extremists destroying the eupho banners and banting…

16 04 2010
adek

http://muhakim.blogspot.com/ blog ni pasl eupho gakk..jom serang!!

19 04 2010
Karipap Sardin

Serang? X nampak pun komen anda di situ..?

17 04 2010
UTPian

TO THE OWNER OF THE BLOG,JANGAN BANYAK CAKAP BOLEH?SUKA HATI KAU JE KAN NAK CAKAP ITU INI.KAU DAH PERGI TENGOK EUPHO KE??WEH BELI TIKET EUPHO,DATANG TENGOK EUPHO MACAM MANA BARU KAU BOLEH SUKA HATI NAK CAKAP APA.THAT IS BASED ON WHAT U SEE.COME ON LAH WEH.MASING2 ADA OTAK,BOLEH PIKIR SENDIRI.KAU NAK BERDAKWAH,SILAKAN,TAPI MAMPU KE KAU NAK BAWAK SEMUA ORANG DALAM DUNIA NI TERUTAMA YANG BERAGAMA ISLAM MASUK SYURGA???KAU TAK MAMPU KAN?NI BARU UTP JE NI,NAK TANYA SIKIT BERAPA RAMAI ORANG YANG KAU DAH BAWAK KE JALAN YANG BENAR???2,3 ORANG?KE 4 ORANG?KAU NAK BERDEBAT PASAL TAJUK NI SAMPAI BILA PUN TAK HABIS.COME ON,MATURED LAH WEHHHH KATA DAH 5TAHUN KAT UTP.DAH NAK GRAD PUN KAN.NI PUN TAK RETI FIKIR LAGI.ORANG DAH TAK NAK TERIMA DAKWAH KAU,KAU ANGKAT KAKI LAAAA.ADOI.PERGI LA BERDAKWAH KAT ORANG LAIN PULAKK.NI TAK.BALIK2 KAU NAK PUSING2 KAT SITU JUGAK.AKU TAK PERNAH PERGI EUPHO SEJAK AKU MASUK UTP TAPI AKU SELALU GELAK BILA ADA DEBAT2 PASAL EUPHO AD ISLAM NI.KENAPA??SEBAB TAK LOGIK LA WEHH.KAU NAK BERDAKWAH,FINE,SILAKAN,ISLAM MEMANG ADA GUIDELINE TERSENDIRI.OK NOW TELL ME,KENAPA RM MACAM KAU NI TAK RETI NAK RESPECT OTHERS?I BET COMMITTEE EUPHO SEMUA WALAUPUN DIKECAM MACAM NI DIORANG STILL RESPECT RM.KORANG PULAK YANG GELABAH PERGI CABUT SEMUA POSTER EUPHO.WEH ISLAM AJAR KORANG BUAT TAIK MACAM TU KE?TAK KAN??

18 04 2010
Karipap Sardin

Kepada UTPian:

Nampaknya saudara/saudari yg xreti nak respcet orang ni. Panda cakap yaang dalam berdakwah ada guideline, ada aturcara, berdakwah kena hikmah n so on. Tapi nampaknya saudara/saudari sendiri x praktikkan apa yang telah diperkatakan. Bahaya tu.

Untuk pengetahuan UTPian jgak, berdakwah tu salah satu drpd tanggungjawab kita semua sbg khalifah di muka bumi ni. Masih igt lagi kisah pemilihan khalifah utk bumi suatu ketika dahulu? Kalau x ingat, mungkin UTPian boleh la bertanyakan kepada ustaz/ustazah Islamic Studies anda. Takpun tanya ustaz Dawi ataupun Ustaz Rahmat. Jangan kata anda tak kenal, antara orang2 popular jugak tu.😀

Dan saya tak nampak apa yang tak respeknya dalam post pengarang kali ni. Tak de pulak dia suruh komiti berambus kuar UTP, ataupun menghentikan serta merta euphonius dan sebagainya. Apa yang cuba disampaikan adalah perkara2 dan masalah2 yg lebih dahsyat yang bakal timbul suatu hari nanti.

Cabut poster eupho? ada bukti ke pimpinan tinggi RM mengeluarkan arahan rasmi utk cabut semua bunting + banner + poster? Cakap jangan sembarang cakap. Fitnah tu.

Tolong berhati-hati dalam segala tindak tanduk anda, walaupun sekadar meninggalkan komen. Semoga Allah menyayangi kamu, dan sentiasa memberikan petunjuk buatmu.

Salamun Alaik.

18 04 2010
takut nak buh nama

tgk je la kat akhirat nanti siapa yang untung kat depan Yang Maha Adil kat padang mahsyar nanti.cheers!

18 04 2010
Nama

malue la gado2 mcm nie. semua da besar >_<

18 04 2010
Saifullah~...

salam…

ana bangga dgn adanya org spt krzaman87 ni…brni mnggakkan keadilan di muka bumi Allah ini….

Tidak ada paksaan untuk (memasuki) agama (Islam); sesungguhnya telah jelas jalan yang benar daripada jalan yang sesat. Karena itu barangsiapa yang ingkar kepada Thaghut(syaitan) dan beriman kepada Allah, maka sesungguhnya ia telah berpegang kepada buhul tali yang amat kuat yang tidak akan putus. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.
-Surah al-Baqarah : 256-

kepada smua muslimin dan muslimat yg mghntr komen untk mengecam post ini(yg mnykg Eupho la krenye)…fkirlah kembali…hidup ini bukannya lama…kembalilah ke jalan yg benar..pergilah usrah…kenali Islam dgn lbih mndalam…fahaminya dgn btul2 dahulu..n jika anda berasa dh ckup ilmu Islam..dan stll lagi xstuju ngn krzaman87 ni…dtg dan kita akan brbahas ttgnya…

dan mgkin ad org yg akn kte..kami ini tidak mengajak kamu smua ke usrah…itu adlah SALAH!!!..anda belajar..anda tahu apa itu ISLAM…usrah xkn dtg cri anda…anda kena pergi mncri usrah…so rjin2knla bertnya….

-Jangan bercakap tentang perjuangan jika diri tidak mengenal erti tarbiyyah-

kita tidak akan tahu perancangan Allah…mungkin time2 persembahan Eupho tu…CH runtuh ke…xmustahil kn???

ye btul…mgkin jgk tyme KS akn rnth CH..tp kami ykin…kerja yg kami buat ini adlh demi menegakkan syiar Islam..dan kami yakin Allah tetap bersama2 dgn kami…insyaAllah…

TAKBIR!!!!!
TAKBIR!!!!!
TAKBIR!!!!!
TAKBIR!!!!!

assalamualaikum….

19 04 2010
Saifullah~...

“Daripada seseorang lelaki itu bersibuk-sibuk (berhampir-hampir atau bersebelah) dengan wanita yang bukan mahramnya, lebih eloklah ia bersibuk-sibuk dengan seekor Babi yang bergelumang kotor dengan tanah”

(Riwayat At-Tabrani)

19 04 2010
ain

assalam.simple .seperti saya reply dalam post yg lain. di sini ada yang JAHIL dan kita nampak bagaimana mereka bertindak. tidak dapat juga untuk kita salahkan 100%. tapi kalau dah bertahun2 tunjukkan ketidak setujuan, xkan tak boleh fikir2 lagi. buat postmorterm event je, x pulak buat postmorterm kenapa orang buat gini. harap boleh bertindak bijak. to non muslims, never mind, we respect you if its not against your value. but for us, that value cannot be diffused in our way of life because for us ISLAM is the system and the way of life. wanna know more? find and do reseach about Islam, any aspects that we left? you can ask our scholars for more info. not student like us. ok. salam

20 04 2010
lulu

berhati2 untuk leave comment.. pk panjang b4 taip.
but saya berbangga ade post2 begini.

(ari 2 geram sikit bila nak buat test asik tertunda2 je coz dorg ckp ade event la.. ape la.. timbang tara mana yang penting. nak wat test pun tergendala. )

24 04 2010
xyah nama pun xpa

Salam….

sregarding this matter,,riously,,nmpak sngat UTP students not rasional bile brdebat mcm ni……to those yg mncarca merbakan bab2 agama,,yg mngatakan, “WEH ISLAM AJAR KORANG BUAT TAIK MACAM TU KE?TAK KAN??”,,dan mcm2 lagi,,Lu pikir la balik…..im not da one of RM…..but as a Muslim,,this matter is very srious…….org yg mngeluarkan kata2 kesat tdi smemangnya amat jahil tntang agamanya……or they are non-muslim that try to create some sort of havoc here,espcially among the muslim students……..try to think first bfore u leave such a bad comment,,sBab nya,,ape yg kluar dari mlut itu boleh mnyebabkan kita MURTAD!!!…….ad fham?…..talent in music??…yes….you’re right….but!….siapa yg tahu batas2 nya dlam Islam,,just follow it…….♥♥LA TAHZAN, Jalan pulang ke pangkuan Allah terlalu luas! ♥♥

Ya allah, istiqamahkanlah aku dan sahabat2 dalam Islam…..amin…..

24 04 2010
NoOne

Hangat2…topic ini mmg hangat..huhu..ak xsblh sspe..coz ak agree ngn 2-2.. gudjob 4 2-2 event…Euphonious n Kembara Sufi..I think both hav advantage n disadvantage..nothing in this world perfect except God..Tpulang la kpd sseorg tuk pk negative n positive ssuatu event tu.. psal cabut poster or conteng 2..jgn la tuduh tnpa bukti k..ak pn pnh dgr poster Kembara Sufi kene conteng n eupho poster dcabut tp yela kn..kte xley ckp yg cabut eupho poster 2 adlh RM ke..Kembara Sufi ke..n kte xley ckp gak yg conteng Kembara sufi banner 2 adlh pihak ICC or Eupho ke..i2 smer perbuatn org nk pcah blah kn kte..btol x??..so, bg sspe yg handle event2 tersbut or sspe j..jus take as challenge..not as something to hate or tuduh ke or point ke..myb nnt sspe yg wt FYP or ETP..ley r wt alarm bbuny apabile banner tkoyak or tconteng..hehe.I like event2 cmni..coz that release my tension..both k..:D

24 04 2010
proKrzaman87

Wahai orang-orang Islam yang TAK FAHAM ISLAM, DAN TAK NAK FAHAM ISLAM..

Ayuh umat ISLAM, JANGAN diperhambakan oleh Kuffar2 durjana. Jangan sampai semangat nak belajar buat event, sampai maruah ISLAM kita letak tepi. Jangan jadi kuli-kuli Kuffar!

BACK to QURAN and Sunnah..

26 04 2010
KNfius

mcm mana dgn perempuan n lelaki yg jerit2 macam org gile masa eupho tu?

26 04 2010
KNfius

to sedara hihi

‘eupho ni event sopan. jage adab. xde lgsg unsur seks or drug.’ eupho ni event sopan?jaga adab?hahaha..ko pun tau xbetul kan.ak first time pergi ari tu nk tgk sejauh mne kebenran.huh, perempuan jerit2,pekik2 macam org gile,xcmpur laki lagi yg diri2,jerit2. pergh.sopan la sgt kan eupho ni.xD

29 04 2010
siti

jap, daripada RM dok dakwah2 camney, lebih baek korang pegi jer eupho tu.. pegi masuk sane and dakwah orang-orang dalam tu. tu baru mencabar.. pahala pon berganda-ganda dapat. Pendekatan dakwah zaman siber skang ney kena tukar da.. mcm mufti mane dah yang ckp nk pegi disko utk berdakwah tu? drp korang dok buat kat masjid yg belom tentu orang pergi tu, baek wat kat tepi-tepi jalan poket d tu.. and one more thing, aku mmg x suke dengan RM yang suke pandang org yg “kureng”<—- free hair especially, dengan pandangan sinis.. aku x cakap semua RM, tapi ade la segelintir.. pemimpin tertinggi RM sila la open-minded sikit. nnt da kuar UTP cane nak survive kalo pemikiran kolot gile-gile…

5 05 2010
KNfius

free-hair=open minded? mane blaja ni? ms skola dulu ade ustaz aja camni ke? bg sket nama ustz tu cik siti.😛

28 06 2010
bakal grad

aku penah join Eupho sekali, sekali je seumur hidup aku kat UTP. tu pun sem terakhir aku nak grad. daam pikiran mase tu, aku cuma nak tau mcm mane suasananya dalam hall tu. mestilah aku pergi dengan kawan2 pompan aku dan kami duduk bersame.

komen aku utk konsert yg br neh:

1. memang tempat duduknya takde pengasingan, macam pelik kan. kalau time adjunct lecture boleh pulak sniri2 duduk dengan geng same jantina. lampunya malap bangat, agak bahaya, manusia berpegangan tangan dalam gelap (lebih kontra couple muslim).

2. of cos, penyanyinya ada yang perempuan. malah yang turut menang contest pada malam tu, kumpulan mereka bawak turun gadis2 penari yang seksi dan ada yang memakai skirt pendek walaupun orang Islam. tariannya usah cakap la, menari dengan agak sensored sebab nak padankan dengan lagu Pokerface tu. penonton pulak menjerit2 havoc.

3. contest tu terlalu lama sebab each group nyanyi 2 lagu. cuba bayangkan pukul berapa event tu habes??

4. terdapat ucapan bias oleh orang yang kita semua hormati, bahawa dia datang untuk menyokong event ini yang dibuat pada hari dia available. sedangkan event esoknya yang berniat baik tak dihadiri pula. masa tu audience hiruk pikuk seolahnya menyokong percakapan itu. maknanya sudah jelas kan? apa yang baik selalunya ditolak tepi. walaupon saya hadir pada malam tu, tapi saya tak pernah hilang sokongan untuk event2 baik. malah saya juga hadir untuk event lain esok malamnya itu.

5. para juri mengatakan bahawa ini merupakan platform yang baik untuk mengekspresikan kreativiti pelajar. tidakkah mereka tahu lagi banyak cara lain utk berkreatif? saya bukan nak bagi lecture lagi pasal hedonism. saya sendiri pun dengar juga lagu-lagu barat lain, betapa khilafnya manusia. tambah lagi, kebanyakan lagu barat sekarang jarang sangat yang ada nilai yang baik. mungkin kadang2 saya bosan dengar lagu nasyid yang sama berulang kali. makanya bila maher zain keluar, saya sangat teruja sebab dia bagi nafas baru dalam dunia muzik dan nasyid juga.

dengan ini, saya berazam untuk tidak pergi ke majlis2 macam tu lagi, baik di luar mahupun UTP (Sebab dah nak grad). cukuplah satu pengalaman untuk dikongsi.

sekadar di pinggiran.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: