Dari Titi Tinggi ke Hulu Selangor

25 03 2010

Kita dikejutkan dengan kematian Ahli Parlimen Hulu Selangor, Dato Dr Zainal Abidin Ahmad (bukan rektor UTP) pada pukul 9.27 malam sebentar tadi. Allayarham memang sudah lama diberitakan sakit.Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh beliau.

Sebagai rekod, Dato Dr Zainal (PKR) telah memenangi kerusi Parlimen Hulu Selangor dengan menewaskan calon Barisan NAsional dari parti MIC, Dato G Palavinel. Beliau mendapat undi sebanyak 23, 177 undi manakala Dato G Palavinel pula 22,979 undi. Beliau menang dengan majoriti tipis 198 undi sahaja.

Seperti yang kita ketahui, pilihanraya hampir hampir berlaku di Dun Titi Tinggi,Perlis baru baru ini berikutan perletakan jawatan Adun MCA kawasan itu.Walaupun surat perletakan jawatan sudah diserahkan, entah ilmu apa yang BN guna, mereka berjaya membujuk Adun tersebut untuk menarik kembali perletakan jawatan beliau.

Hari ini, ditakdirkan pula Ahli Parlimen Hulu Selangor meninggal. Ini bermakna satu pilihanraya kecil akan diadakan di Selangor tidak lama lagi.

Pilihanraya ini adalah yang pertama untuk tahun ini dan yang ke-10 selepas pilihanraya umum. Saya menjangkakan pilihanraya ini akan berlangsung dengan sangat sengit.

Ia akan menjadi cukup getir buat PKR dan juga MIC (BN). Bagi PKR, pilihanraya ini akan menjadi kayu ukur sejauh mana krisis parti itu mempengaruhi mood rakyat ke atas PKR. manakala BN pula ia akan menjadi ukuran sama ada konsep 1Malaysia benar benar telah menarik sokongan rakyat ke parti itu.

Sama sama kita saksikan nanti kesudahannya. MIC juga tidak boleh goyang kaki kerana krisis kepimpinan parti itu tidak kurang hebatnya. UMNO pula mungkin akan mendesak MIC untuk menyerahkan kerusi itu kepadanya kerana MIC sudah hilang sokongan rakyat. sama sama kita lihat drama politik di Selangor Darul Ehsan tidak lama lagi.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: