BAITUL MUSLIM

11 02 2010

Petang ini saya akan bertolak pulang ke Negeri Sembilan. Justeru sebelum pulang saya ingin meninggalkan sedikit catatan dalam blog ini berkenaan dengan tajuk BAITUL MUSLIM.Bila bercakap soal BAITUL MUSLIM saya teringat kepada satu babak dalam filem popular AYAT AYAT CINTA. Dalam babak tersebut seorang wartawan Amerika bertanya kepada Fahri ‘Do you have girlfriend?’. Lalu apa jawab Fahri?

Fahri menjawab ‘Oh No I don’t. Islam does not recognise dairing (coupling) but Islam allows TAARUF’.Itulah jawapan ringkas Fahri kepada wartawan Amerika tersebut.Dan saya fikir itu adalah sesuatu yang baru bagi wartawan ini. Saya lantas bertanya, adakah umat islam hari ini especially yang muda mudi tahu apa itu BAITUL MUSLIM ini?

Saya yakin,majoriti umat islam kini sudah tidak tahu apa itu BAITUL MUSLIM dan apa itu TAARUF. Ummah sudah banyak terpengaruh dengan budaya barat. Couple adalah perkara normal dalam dunia islam hari ini. Kalau kita ajukan idea BAITUL MUSLIM, mesti ramai yang geleng kepala. Yela, tak pernah dengar barangkali.

Tapi kini telah muncul Novel dan Filem Islamik popular yang menjadi fenomena baru dinusantara. Filem filem berunsur Islam seperti Ayat Ayat Cinta dan Ketika Cinta Bertasbih dilihat cuba memberi kefahaman berkenaan dengan indahnya Islam dalam mengurus hal berkait cinta,hati dan perasaan.Bagi sesiapa yang sudah menonton filem KCB ini,saya yakin anda sudah ada sedikit idea berkenaan dengan apa itu BAITUL MUSLIM.

Saya sebenarnya belum bersedia untuk mengupas bagaimanakah sebenarnya proses BAITUL MUSLIM ini.Saya tidaklah begitu layak bercakap akan hal ini. Ada yang lebih layak. InsyaAllah yang layak itu akan muncul tidak lama lagi untuk memberi penerangan.Tapi percayalah BAITUL MUSLIM itulah yang menepati hukum syara’, yang lebih memelihara kita dalam konteks hubungan lelaki dan perempuan. Ia  ternyata lebih tenang dan bahagia.Manakala couple seperti yang kita tahu manis-bahagianya sedikit,kecewa-derita dan maksiatnya pula sangat banyak.Sedangkan bila kita kata jodoh, kita  pasti inginkan reda Allah dalam perhubungan kita.Persoalannya,bisakah couple seperti hari ini mengundang reda Allah?

Tahniah kepada Heart For Islam 2010 kerana menganjurkan FORUM BAITUL MUSLIM pada Rabu depan, 17 FEB 2010 bertempat di Chancellor Hall. Kehadiran penulis novel super-laris Habbiburahman Al Shirazy insyaAllah akan memberikan kupasan berkenaan dengan apa itu BAITUL MUSLIM. Jangan lepaskan peluang ini.Tiket hanya RM5.Selepas program itu,anda akan nampak indahnya BAITUL MUSLIM berbanding Couple.

Sekian.

Eh lupa BAITUL MUSLIM itu maksudnya KELUARGA MUSLIM.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: