KEPUTUSAN MAHKAMAH ESOK

8 02 2010

Mahkamah dijangka mengumumkan  keputusan rayuan kes siapa MB Perak yang sah esok di mahkamah persekutuan Putrajaya. Justeru kedua dua Menteri Besar, Dato Seri Zambry dan Dato Seri Nizar Jamaludin masing masing menyeru para penyokong dan rakyat untuk menunaikan solat hajat supaya mahkamah memberikan keputusan yang terbaik.

Nizar dan PAS sudah menyeru ahli dan penyokong pakatan sejak awal awal lagi. Manakala sepanduk ‘Solat Hajat Rakyat’ anjuran kerajaan Zambry sudah kelihatan di Ipoh.selewat lewatnya diadakan hari ini. Beliau telah menjemput kaki tangan kerajaan negeri untuk hadir bersama isteri masing masing bagi bersama sama bermunajat pada majlis itu.

Perang saraf antara kedua dua musuh politik ini kini semakin rancak. Kajian dan survey sudah dijalankan dimana beberapa kesimpulan penting dapat dicapai. Pertama sokongan Melayu kepada Zambry adalah jauh lebih tinggi meninggalkan Nizar. Ini dilihat sebagai kejayaan BN memainkan isu derhaka dan juga boneka DAP dikawasan majoriti Melayu.

Kedua, sokongan pengundi Cina terhadap Nizar adalah tinggi,jauh meninggalkan Zambry. Kaum Cina menunjukkan sokongan yang semakin kuat terhadap Pakatan Rakyat terutamanya atas faktor Nizar Jamaludin. Hanya beberapa peratus sahaja Cina yang menyokong Barisan Nasional. Manakala sokongan kaum India pula adalah 50-50 terhadap BN mahupun Pakatan. Kita dapat melihat bahawa sokongan Melayu dan India beransur ansur pulih terhadap BN semenjak Pilihanraya Umum yang lalu. Manakala Cina kekal bersama Pakatan Rakyat.

Dan yang paling penting bila soalan siapakan MB Perak yang paling layak memimpin Negeri, maka majoriti Cina dan India menyokong Nizar manakala skala sokongan melayu pula menyebelahi Zambry. Secara keseluruhannya, Nizar masih menjadi pilihan utama rakyat Perak untuk memimpin negeri ini.

Sama sama kita nantikan keputusan mahkamah esok.Hidup rakyat!

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: