POST NO 4 : HIDUPKAN KEMBALI DIALOG ISLAM-KRISTIAN

5 01 2010

Telah sampai masanya diadakan dialog antara agama bagi menyelesaikan polemik yng berlaku di negara kita ketika ini.Di saat umat Islam kecewa dan marah dengan keputusan mahkamah tinggi itu,kita seakan akan tidak tahu dan pasti  apa pula reaksi penganut agama nasrani diseluruh negara pada ketika ini. Kita tidak pasti apakah yang sedang difikirkan oleh paderi paderi ini.

Bila dibaca dan diselidik, barulah saya faham bahawa Kristian beriya iya nak guna perkataan Allah sebab mereka ingin melakukan upacara sembahyang mereka dalam bahasa Melayu. Selama ini mereka sudah biasa melaksanakannya dalam bahasa inggeris. bila ditanya kenapa bahasa melayu,

mereka menjawap kerana mereka ingin menjadi warga negara Malaysia yang lebih patriotik. Inilah jawapan yang mereka berikan apabila ditanya oleh seorang tokoh Islam Naquib Al Attas.

Namun saya tidak faham, kenapa tidak digunakan perkataan Tuhan?sebab Tuhan adalah maksud “God” dalam bahasa melayu. Jika mereka ingin berdoa dalam bahasa kebangsaan,gunakanlah Tuhan. Kenapa nak guna Allah?bukankah ini boleh menimbulkan kekeliruan dari kalangan penganut agama Islam kelak?

Keputusan mahkamah tinggi tempohari benar benar menyentak perasaan umat islam seluruh malaysia.Saya berpendapat umat nasrani di Malaysia masih tidak peka dengan sensitiviti umat Islam. mereka tidak memahami bahawa meskipun penggunaan nama Allah dari segi ilmunya boleh namun mereka gagal memahami suasana dan keadaan setempat.

Saya mencadangkan dialog antara agama (interfaith dialog)dimulakan sekarang bagi mencari persefahaman antara agama. Timbulnya isu ini sepatutnya dimanfaatkan oleh umat Islam untuk menerangkan Konsep Ketuhanan sebenar dalam Islam kepada semua penganut agama lain.Sesungguhnya ada hikmah dari semua kejadian ini.

Advertisements

Actions

Information

4 responses

5 01 2010
enquiry

Salam,
isu ini makin hangat di perkatakn oleh media masa.
Tahniah kpd saudara kerana sedikit sebanyak mengupas isu ini…
Sy harap saudara boleh memperjelaskn lg berkenaan isu ini, kerana sy yakin kebanyakan org ingin memahami ap yg di bahaskn oleh org ramai dan impak ny kpd negara dan paling utama kpd umat islam di Malaysia,
Sekian…

5 01 2010
ain

Assalamualaikum..
akhirnya ketahui juga rancangan utk menunaikan sembahyang dalam bahasa melayu. hal ini sudah dilakukan di Indonesia dan ‘berjaya’..ini bukan omong kosong.. strategi utk memasuki ke dalam budaya masyarakat tempatan sudah dilakukan lama oleh geng2 orientalis bagi mudah menyebarkan dan mengelirukan masyarakat tempatan. perlu diingat, inilah salah satunya akibat proses ‘nation building’ atau negara bangsa yg dilaung2 kan oleh barat semasa perang dunia, menubuhkan negara berdasarkan bangsa, dan ini terbukti fahaman nasionalisme yg menyesatkan. jika di german masyarakat majoritinya memang bangsa jerman dan berbahasa jerman(tanpa dinafikan terdapat etnik lain)..malangnya di Malaysia komposisi kaum sudah hampir dan menuju kesamaan, maka bangsa Malaysia ini hendak disatukan bahasa, budaya, agama. (baca: liberasasi umah).. maka, semua agama akan dilihat sama, geng2 orintalis, sekularis dan liberalis akan berkuasa di sini. kita mendioakan agar Malaysia tidak menjadi seperti di Indonesia yg sudah mengalami zaman kekeliruan akidah yg membimbangkan.

5 01 2010
banban

No offense.
Perhaps you can have some investigation of the word “Allah” first.
source: http://en.wikipedia.org/wiki/Allah

It’s just merely a word. God is always there, whether we use it or not. God will judge whether one is sinful or not, if the one is/isn’t a muslim who uses the word “Allah”.

28 03 2011
joe

Refer and clik to ” Salahkah orang Melayu beremosi” Basic teaching on Tri-Tunggal / Trinity atau Dalam Bahasa Latin ” Oknum ” Perbezaan Allah dan Tuhan menurut iman Kristian. That is just for interfaith dialogue and mutual understanding. From Christian point of view interfaith dialog is not a bout politics,hate speeches or conversons or debate. The aim is to facilitate understanding and respect for other faiths. Communicating in a spirit of humility. ( Utk renugan bersama )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: